Обиљежен древни српски обичај у Доњој Трнови: Свака лила, дјеци мила! :: Semberija INFO ::

 

Обиљежен древни српски обичај у Доњој Трнови: Свака лила, дјеци мила!


У Доњој Трнови вечерас је одржана традиционална манифестација петровданско "лилање" и избор најљепше лиле која је окупила 188 малишана.
 
Црквени одбор Доње Трнове и Савјет мјесне заједнице организатори су ове манифестацију а општина Угљевик била је генерални покровитељ.
 
Протојереј Ведран Бардак, свештеник у Доњој Трнови, указао је на значај обиљежавања Петровдана.
 
-Прослављамо наше велике заштитнике који су мученички пострадали за вријеме римског Цара Нерона када су на сваки могући начин хришћани били протјеривани и мучени-рекао је Бардак.
 
Дјеци са најљепшим лилама додијељено је 73 робних и новчаних награда, а главну награду “Лед” телевизор добио је Вук Симикић којем је награду уручио начелник општине Угљевик Василије Перић који сваке године присуствује овој светковини у Доњој Трнови.
 
Перић је рекао да је "лилање" један од највеселијих и визуелно најљепших древних обичаја код Срба те изразио задовољство јер у Доњој Трнови се окупи велики број малишана који његују српску традицију и обичаје.
 
-Срећан сам јер се у нашем крају његује традиција, обичаји и све оно што је лијепо у нашем роду а то је, прије свега,  наша вјера православна-рекао је Перић.
 
"Лилању" је претходило вечерње богослужење у Храму Светих апостола Петра и Павла и помен испред споменика за 24 жртве Одбрамбено-отаџбинског рата из овога краја као и културно-умјетнички програм.