Василије Перић: 9. јануар је симбол борбе за слободу српског народа! :: Semberija INFO ::

 

Василије Перић: 9. јануар је симбол борбе за слободу српског народа!


Девети јануар је симбол борбе за слободу српског народа у Републици Српској, поручио је Василије Перић предсједник Општинског одбора СДС-а Угљевик.

Перић је заједно са грађанима Угљевика и члановима Српске демократске странке потписао петицију коју је покренула ова странка  под називом "Да 9. јануар остане Дан Републике Српске.

-Девети јануар је симбол нашег заједништва, саборности и јединства која се најбоље показала 1992. године када је српском народу било најтеже и тај дан је крсна слава Републике Српске и нећемо дозволити да нам нико на било који начин укине овај наш велики празник јер је то и симбол и наше традиције, вјере и културе-рекао је Перић.

Потпредсједник СДС Угљевик Цвјетана Драгоњић рекла је да је 9. јануара 1992. године створена српска држава лијево од Дрине и цитирала блаженопочившег патријарха српског Иринеја "Република Српска је Божје дјело" које је рекао приликом једног од доласка баш на прославу Дана Републике Српске

-СДС је и тада био као и сада највећа подршка свом роду а Република Српска је била воља народа и Божија воља и зато 9. јануар је наша светиња-прецизирала је Драгоњићева.

Члан ОО СДС Угљевик Јован Маринковић рекао је да је 9. јануар дан формирања Републике Српске коју су политичари формирали а борци Војске Републике Српске одбранили.

-То је једини признат Дан Републике Српске од стране нас бораца, оних који су је сачували и тај дан не треба да се мијењ 9. јануар се мора обиљежавати и славити у српском народу јер смо тад добили нашу Републику Српску, нашу слободу и нашу сигурност-рекао је Маринковић који је и предсједник локалне Борачке организације.

Маринковић је сагласан да је могуће славити и Сретење Господње те подсјетио да и тај датум има историјски значај за Србе у Србији и у Српској.

-СДС је тада, када је формирана Република Српска преузео одговорност и био власт а данас је здушно брани и ми његови чланови док смо живи бранићемо је да бисмо је оставили младим покољењима-додао је Маринковић.