ДЕМАНТИ УПРАВЕ РИТЕ УГЉЕВИК: МИНИСТРЕ, НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ПОСУМЊАМО У ВАШЕ ДОБРЕ НАМЈЕРЕ :: Semberija INFO ::

 

ДЕМАНТИ УПРАВЕ РИТЕ УГЉЕВИК: МИНИСТРЕ, НЕ ДОЗВОЛИТЕ ДА ПОСУМЊАМО У ВАШЕ ДОБРЕ НАМЈЕРЕ


Управа РиТЕ Угљевик непријатно је изненађена медијским иступом ресорног министра Петра Ђокића, који је добро упућен у рад и стање нашег предузећа,  стога су оцјене изнесене у медијима паушалне, те смо дужни упознати јавност са одређеним чињеницама.

РиТЕ Угљевик савјесно и одговорно послује, упркос једној од најсложенијих година за енергетски сектор, не само у Републици Српској, него и на глобалном плану. У прилог томе говоре резултати нашег предузећа- за првих шест мјесеци произведено је 819.090.000 kWx електричне енергије, чиме је премашен план производње. Од комплетне производње електричне енергије, значајан дио је извезен, што је омогућило незанемарљиву финансијску добит матичном предузећу и Републици Српској.

Подсјећамо да је РиТЕ Угљевик посљедњих година носилац стабилности цјелокупног енергетског сектора, нарочито током трајања епидемије вируса корона и кризе у раду Хидроелектрана Требишњица.  

Чињеница је да је било непланских испада са мреже, која се дешавају због пуцања цијеви у ложишту,
абразивног дејства угља, конструкције котла, а најзначајнији број у првој половини године посљедица је
одлагања ремонта који није започет 1. априла, када је планиран енергетским билансом. Разлози за
одлагање ремонта су објективни - недостатак материјала на тржишту и проблеми које је Предузеће имало са јавним набавкама. 

На проблем са јавним набавкама уредно смо упозоравали министра Петра Ђокића, који ниједним потезом није допринио да се то ријеши.  Додатним залагањем Управе предузећа, проблем са јавним набавкама је коначно ријешен, а ремонт планиран за 20. септембар. 

Управа Предузећа демантује тврдње о повећању трошкова производње, које се могу у јавности
погрешно перципирати. Дошло је на тржишту до поскупљења челика, хемије и осталих средстава неопходних за рад Термоелектране, са чиме је министар Ђокић добро упознат.

Врата Управе РиТЕ Угљевик су отворена министру Ђокићу да, уколико има дилема, прво утврди чињенично стање прије изласка у јавност, у супротном бићемо приморани да посумњамо у министрове добре намјере. 

Управа РиТЕ Угљевик ће наставити да одговорно и професионално води предузеће које је окосница
енергетске стабилности Републике Српске, без обзира на изазове који се нађу пред нама'', наведено је у саопштењу за јавност Управе РиТЕ Угљевик које је достављено медијима.