Европски признат љекар Лазар Тошић о штетности литијума: Блиставом каријером брани Мајевицу! :: Semberija INFO ::

 

Европски признат љекар Лазар Тошић о штетности литијума: Блиставом каријером брани Мајевицу!


Стављам се на располагање људима и својој родној груди Лопарама у борби против рударења литијума, поручио је Лазар Тошић, неурохирург из Швајцарске који је понос Лопара, мајевичког краја и Републике Српске.
 
Као познат љекар неурохирург, и будући професор неурохирургије, а који живи и ради у Швајцарској,  у Лопарама је приступио Удружењу "Покрет за Мајевицу" који је здушно против било каквог отварања рудника литијума на Мајевици и свим срцем подржао неприкосновеног и искреног борца против рударења литијума на Мајевици адвоката Миланка Тошића.
 
Као љекар Тошић каже да је рударење литијума погубно на само по екологију већ и по здравље људи.
 
-Не смијемо дозволити да се руда литијума копа на нашој прелијепој Мајевици, тачније у срцу Лопара, јер то практично значи крај нашег дивног завичаја и гашење наших вијековних огњишта који су нам оставили чукунђедови и прад‌једови, а управо су нас они учили вјери православној и својим примјерима нам показали да увијек будемо на Христовом путу љубави-рекао је Тошић.
 
Овај угледни љекар посједује три специјализације, након што је у својој генерацији био међу најбољима и дипломирао на медицинском факултету у Новом Саду.
 
На водећој свјетској универзитетској клиници у Цириху, Тошић је завршио специјализацију из неурохирургије као субспецијализант а након тога је специјализирао комплексну хирургију кичме и терапију бола у највећој специјалној клиници за кичму у Луцерну.
 
На Д‌јечијој неурохирушкој универзитетској клиници оперисао је комплексне д‌јечије туморе мозга.
 
-Мој живот је медицина, помоћ људима а посебно д‌јеци, то је оно што сам изабрао и за шта живим-нагласио је Тошић.
 
Овај Мајевичанин, који је одрастао у Лопарама и за које каже да су његова љубав, усавршавао се на клиникама у Русији, Америци, Холандији, Шпанији, Чешкој и Француској.
 
-Сада нам је свима потребно јединство у борби против рударења литијума. Наше Лопаре нису на продају. Мајевицу и Лопаре волимо свим срцем-јасан је Тошић.
 
За Лазара Тошића у Лопарама кажу да је једно од најбољих чеда не само родног краја него и Републике Српске и српског рода, најмлађи је европски неурохирург који је отворио приватне клинике у Цириху, Базелу и Тургау, такође,  најмлађи је члан почасног друштва спиналних неурохирурга у Швајцарској који је успјешно обавио више од три хиљаде операција на мозгу и кичми.