УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2022. ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2022. ГОДИНУ


На 9. редовној сједници Скупштине општине Лопаре разматране су 22. тачке дневног реда.

Након добијених сагласности Министарства финансија Републике Српске усвојени су приједлози буџета за 2022. годину у износу од 7. 049. 000 КМ, као и приједлог ребаланса буџета за 2021. годину  у износу од  7. 324. 000 КМ.
„За сваку локалну заједницу, па и за нашу је важно да се кључни документ, а то је буџет донесе на вријеме, што је данас и учињено. Буџет за 2022. је приближно у нивоу буџета за 2021. годину“, сопштио је Радо Савић, начелник општине Лопаре.

Донијета је и одлука о висини стопе пореза на непокретности и она износи 0,20 % од тржишне вриједности непокретности, а за производне дјелатности стопа је 0,05 %.

Између осталих одлука, приједлога и извјештаја усвојен је и приједлог Програма рада Дома здравља Лопаре за 2022. годину.

„Из овог програма  издвојио бих инфараструктурне пројекте који подразумијевају реконструкцију два објекта у којима је смјештено неколико служби наше установе, затим набавку савремене опреме за дигиталну рендген дијагностику. Очекујем и завршетак сертификације и наставак позитивног финансијског пословања“,  навео је Желимир Нешковић“, директор Дома здравља Лопаре.

Предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић је изразио захвалност свим одборницима на десет одржаних сједница што је премашило оквире редовног одржавања засиједања од када је ступио нови сазив скупштине.

„Имамо још заказану, за 29. децембар, 10. сједницу када ћемо усвојити све одлуке које се тичу програма рада Скупштине општине за 2021. годину, као и потребна документа и све остало што је у плану за 2022. годину“, рекао је Ристић.

На засиједању Скупштине општине Лопаре  на приједлог СДС-а усвојен је закључак да се одржи Тематска сједница о овом проблему у року од 60 дана, као и закључак да се тражи од Електропривреде умањење  рачуна за децембар у износу од 50%.

Скупштина је прихватила иницијативу одборнице НПС-а Наталије Делић-Лујић да се ​​општина Лопаре обрати Министарству саобраћаја и веза РС са захтјевом, да на подручју општине Лопаре за потребе релеја и репетитора који служе за пријем и слање телефонског и интернет сигнала, обезбиједе агрегате и акумулаторе,
да у случајевима нестанка електричне енергије релеји и репетитори могу несметано радити.

Несметан рад наведених инсталација је неопходан за потребе како грађана, тако и привредних субјеката.