Брчко има добре потенцијале за развој туризма :: Semberija INFO ::

 

Брчко има добре потенцијале за развој туризма



Директорица Туристичке организације Брчко дистрикта БиХ Ивана Дамјановић изјавила је да је предуслов за развој туризма у Брчком формирање кадровске структуре у тој туристичкој организацији ради даље реализације планова из ове области.

"Скупштина Дистрикта нам је дала сагласност на измјену и допуну финансијског плана тако да ћемо врло брзо расписати јавни конкурс гдје ће Туристичка организација имати два сектора. С једне стране, имаћемо сектор за опште, правне и финансијско-административне послове, а с друге стране, сектор за развој и промоцију туризма у чијој надлежности ће бити промоција туристичких производа, организовање манифестација, припрема за сајмове и сл. Струка ће бити заступљена кроз оба сектора, све с циљем да што боље одговоримо на захтјеве и очекивања, а од Туристичке организације се баш много очекује", изјавила је Дамјановић.

Додала је да се усвајање недавно представљене Стратегије развоја туризма Брчко дистрикта очекује до краја септембра када би се кренуло са већим искориштавањем туристичких потенцијала Дистрикта које та локална заједница има.

"Очекују нас и припремне активности у вези са Свјетским даном туризма, конференције, сарадње с другим туристичким организацијама. Такођер, посебну пажну морамо усмјерити ка унапређењу партнерства и координацију свих актера у сектору туризма", навела је Дамјановић.

Говорећи о потенцијалима које Брчко дистрикт има када је туристичка понуда у питању, она каже да Брчко има повољан туристичко – географски положај, прелијепу природу, али и богато културно-историјско насљеђе, гдје све то у комплету даје добру предиспозицију да овај град може постати атрактивна туристичка дестинација.

"Што се тиче потенцијала, ријека Сава и планина Мајевица су неизоставне. Наутика на ријеци Сави, планинарење, вожња квадровима, с друге стране богата гастрономска понуда, конзумације вина, куглање, излетничке дестинације, архитектура, култура и традиција наших села. Потребно је све ово, али и много тога другог добро увезати, кроз добре маркетинске кампање пласирати и развити свијест шта заправо имамо", каже Дамјановић.

Из Туристичке организације су предвидјели да ће један од видова за унапређење туризма бити планирање и организовање туристичких тура, полуднедвних, дневних и тродневних, у зависности од жеља.

Закључује да су кратке, а чешће манифестације погодне и одличне за унапређење понуде. Конференције и сајмови су идеални за успостављање контаката, размјену искуства и привлачење пажње на град.


Извор: Фена (А.П.) / БХРТ