Скупштина Брчко дистрикта усвојила Приједлог закона за превенцију корупције у првом читању :: Semberija INFO ::

 

Скупштина Брчко дистрикта усвојила Приједлог закона за превенцију корупције у првом читању



Заступници Скупштине Брчко дистрикта БиХ усвојили су касно синоћ Приједлог закона за превенцију корупције у првом читању уз низ примједби.

"Закључили смо да су нам неопходни писмени одговори на све нејасноће како бисмо могли амандмански дјеловати на низ исказаних приједлога прије него дефинитивно усвојимо овај закон у другом читању", истакао је предсједник Скупштине Синиша Милић.

Како је додао, било је доста примједби на саму терминологију унутар закона, као и доста нелогичности код начина конституисања и финансирања саме Канцеларије за превенцију корупције и координацију активности на сузбијању корупције.

"Није најлогичније да Канцеларија Скупштини подноси извјештај о свом раду, а да истовремено ми нисмо у могућности да утичемо на приједлог и структуру буџета који захтјева, односно долази од саме Канцеларије", прецизирао је Милић.

Поред осталог, кроз прво читање прихваћене су и измјене и допуне Закона о платама и другим накнадама судија и тужилаца, а у вези са увођењем права на накнаду путних трошкова. 

"У овом сегменту Скупштина није прихватила приједлог Правосудне комисије да се то право уведе ретроактивно од првог фебруара текуће године, већ ће се о закону који је генерално добио подршку, ставови усаглашавати између два читања", казао је Милић.

Наводи и да су заступници примили и разматрали специјални извјештај, односно анализу реализације препорука Канцеларије омбудсмена за људска права БиХ.


Извор: Фена (Х.С.) / БХРТ