ГРАД БИЈЕЉИНА: АДАПТАЦИЈА 60 СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА ПОРОДИЦА БОРАЧКИХ КАТЕГОРИЈА :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА: АДАПТАЦИЈА 60 СТАМБЕНИХ ОБЈЕКАТА ПОРОДИЦА БОРАЧКИХ КАТЕГОРИЈА


Адаптација стамбених објеката борачких породица, почиње ускоро, а уговоре са 60 породица потписао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.
 
-Већ двије деценије имамо неријешено ово државничко питање на нивоу Републике Српске, а демобилисани борци, породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди су једнакост са Републиком Српском. Ми смо буџетском одлуком извојили 180. 000 КМ, а потом смо покренули процедуру, током које смо примили 130 захтјева, од којих је 60 позитивно ријешено. У сваком уговору који је наведен износ средстава је од 1. 000 до 5. 000 КМ, а дозначавају се за адаптацију санитарних просторија, изградњу купатила, уградњу столарије и слично”, рекао је градоначелник Петровић истичући да се све то ради од народног новца буџета Града.


 
-Морам да додам да смо претходних мјесеци, радом на терену, а у сарадњи са Борачком организацијом Града и комисијом Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, радили на идентификацији борачке популације, који се налазе у стању социјалне потребе. Имали смо списак Министарства на ком је њих преко 1. 200, а на терену смо видјели  да њих 500 живи у веома тешким условима. Град ће ићи на проширење обима права из области борачке заштите како бисмо помогли борачким категоријама. Поражавајуће је да је републички буџет у износу од шест милијарди, а ситуација на терену је веома лоша”, рекао је Петровић и нагласио да је обилазак терена, односно, објеката борачких  категорија фотодукемнтован. Петровић је потписницима уговора пожелио да имају стабилно здравље и да финансијска средства утроше за побољшање услова живљења. Једна од потписница уговора је Бранка Тешановић из Новог насеља Јања, чији отац је погинуо 1992. године.
 
-Са мајком сам која је непокретна, а услови у кући у којој смо су неусловни за особу са инвалидитетом. Захвална сам градоначелнику што нам је изашао у сусрет, тако да ћемо сада замијенити дотрајалу столарију и урадити купатило”, рекла је Тешановићева. 
 
(Семберија инфо)