Промовисане двије књиге Милана Николића :: Semberija INFO ::

 

Промовисане двије књиге Милана Николића


У препуној сали Народне библиотеке “Филип Вишњић” вечерас су представљене двије књиге познатог бијељинског пјесника Милана Николића, “Сановник за будне” и “Писма из несанице”.



Пјесник Слободан Јовић изразио је задовољство што присуствује промоцији Николићевих књига, истакавши том приликом да присуствујемо својеврсном културолошком феномену, јер је Милан Николић на основу своје прве пјесничке збирке, објављене прије двадесетак година,  “Писма из несанице”, постао познат и изузетно цијењен пјесник.



“То је био диван повод и разлог да се појави  друго издање Николићеве прве књиге, а објавио је и нову збирку “Сановник за будне” која је једна изузетно лијепа симбиоза значења и звучања, односно наставак свега онога по чему су Милан и његова поезија препознатљиви више од двије деценије. Миланова поезија је јединство мелодије, звука и ритма, али и смисла, јер испод једне привидне лакоће, попут понорнице, тече једна густа мисаоност која је пријемчива савременом читаоцу лирике”, нагласио је пјесник Слободан Јовић.

Наш велики пјесник Перо Зубац, рецензент књиге “Сановник за будне” истакао је да је Милан Николић предводник савременог пјесништва.


 
“Милана сам упознао када је био млад и када је размишљао о некој првој могућој књизи. Када сам чуо како говори пјесме, знао сам да имам пред собом једног правог пјесника. Написао сам и мишљење о првој књизи, али је Николић у оном ратном хаосу тај текст изгубио. Када сам добио нову збирку на читање, потврдиле су се моје претпоставке. Николић је пјесник који пише из потребе да остави траг у свијету. Најљепше његове пјесме су љубавне. И његове родољубиве пјесме су љубавне, јер код њега нема патоса, нити лажног бусања у прса. То су врло модерне патриотске пјесме, писане с љубављу. Милан Николић је вјерни сљедбеник и насљедник и Шантића и Дучића”, нагласио је Перо Зубац.
 
Сам аутор, Милан Николић,  истакао је да је његова прва књига “Писма из несанице” објављена у 2002. години и да је настајала двадесетак година.


 
“Пјесме су слагане по неким фиокама, док нису сазреле за објављивање у “Српској вили” и у другим часописима. Перо Зубац је ту књигу прочитао и његове импресије су мени пуно значиле. Прошло је више од двадесет година до друге књиге. Већина пјесама из друге књиге написана  је одмах након објављивања прве књиге. Срећан сам што моји суграђани препознају мој рад и што ме подржавају. Имам и неке пјесме за д‌јецу, али је за д‌јецу најтеже писати. Бијељина и ова регија имају пуно младих стваралаца којима треба посветити пажњу. Рукописна збирка поезије “Васељенска семантика” је у настајању. Написао сам десетак пјесама и надам се да на њу нећемо чекати дуже од двије године”, каже пјесник Милан Николић.


 
Семберија инфо