ГРАД БИЈЕЉИНА: “ДУЧИЋЕВИ И МАГИНИ САТИ” :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА: “ДУЧИЋЕВИ И МАГИНИ САТИ”


У организацији Градске управе, а у сарадњи са установама културе, у Бијељини ће од 25. до 27. новембра бити први пут одржана културна манифестација „Дучићеви и Магини сати“, у част љубави између Јована Дучића и Магдалене Живановић, прве бијељинске пјесникиње и 130 година од Дучићевог доласка у Бијељину. Градски менаџер Татјана Пантич је појаснила да “Дучићеви и Магини сати“ почињу у суботу, 25. новембра, у 11 часова, откривањем бисте Јовану Дучићу у дворишту Основне школе „Јован Дучић“ у Бијељини, а сат времена касније, у 12 часова, у Галерији Центра за културу „Семберија“ биће отворена изложба „Писма Дучића и Маге“, организована уз подршку Удружења Херцеговаца „Јован Дучић“ у Бијељини.

-Планирана је и “Чајанка са Дучићем и Магдаленом“ од 13 до 14 часова на платоу испред зграде Градске управе (у случају кише, у Великој сали зграде Градске управе), а најсвечанији дио првог дана манифестације биће први „Бијељински бал“ у хотелу „Дрина“ од 19 часова, на којем ће бити оживљена атмосфера из времена у којем су живјели Дучић и Мага”, рекла је Пантићева. Испред кабинета градоначелника, Филип Божић је појаснио да су за балски дио задужени  умјетници из СКУД-а „Семберија“ и Градског позоришта „Семберија“, Хор „Србадија“, виолинисткиња Ања Новаковић у пратњи пијанисткиње Тијане Драгојловић и квартет „Увертира“ из Лознице, а госте очекују и свечана вечера и музички програм након вечере.

-Бал је хуманитарног карактера, а приход од продатих улазница и добровољних прилога биће усмјерен Удружењу родитеља дјеце с потешкоћама у развоју, дјеце у ризику и дјеце на маргинама друштва „Бијељинска дјеца сунцокрети“, док ће Град Бијељина, као главни организатор, сносити трошкове бала”, рекао је Божић. Улазнице за бал су у продаји на билетарници Центра за културу,  уз обавезно навођење имена и презимена, а посјетиоци бала ће бити замољени да поштују прикладан начин облачења. Наредног дана, 26. новембра, од 18 часова у Соколском дому, у оквиру „Пјесничке вечери“ бити представљени млади бијељински пјесници, а гост вечери ће бити познати српски пјесник и писац Перо Зубац. Тродневна манифестација посвећена љубави и пјесништву биће затворена 27. новембра, представом „Благо (у) нама“, рађеној по мотивима Дучићевог дјела „Благо цара Радована“, а представу од 20 часова, на позорници Центра за културу, играће глумци из Продукције  “Ареус” из Србије. Професор др Димитрије Ћеранић је у име Удружења Херцеговаца  “Јован Дучић” у Бијељини захвалност граду на овом догађају који предстоји.

- Јован Дучић је прије 130 година почео са службовањем као учитељ у Бијељини, а од тада је трајала његова дипломатска, филизофска, правничка, национална и културна улога на пољу српског свијета. Он је неко ко треба да биљежи не само Бијељину, него свеколики српски народ и српске државе”, рекао је Ћеранић и истакао да на туристичкој и културној мапи Бијељине, Дучић и Мага треба да представљају нешто око чега ће да се развија културни и туростички потенцијал овог града.

(Семберија инфо)