ЦЕНТАР ЗА ДЈЕЦУ И ОМЛАДИНУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ „БУДУЋНОСТ“ ДЕРВЕНТА ИЗ НАДЛЕЖНОСТИ РЕСУРСНОГ ЦЕНТРА НЕДАВНО ОТВОРИО КАНЦЕЛАРИЈУ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ЦЕНТАР ЗА ДЈЕЦУ И ОМЛАДИНУ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ „БУДУЋНОСТ“ ДЕРВЕНТА ИЗ НАДЛЕЖНОСТИ РЕСУРСНОГ ЦЕНТРА НЕДАВНО ОТВОРИО КАНЦЕЛАРИЈУ У БИЈЕЉИНИ


ЈУ Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента једна је од четири установе у Републици Српској која је добила статус ресурсног центра, одлучило је Министарство просвјете и културе РС. ЈУ „Будућност“ је у сврху организовања рада из надлежности ресурсног центра, отворила Канцеларију у  Основној школи „Вук Караџић“ у Бијељини. ЈУ Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента основан је 1. октобра 1948. године и почео је са радом 1948. године.  ЈУ Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента данас је установа социјалне заштите чија је дјелатност: основно и средње образовање и васпитање дјеце и омладине са оштећеним видом, као и дјеце и омладине са вишеструким сметњама која поред оштећења вида имају и неко друго оштећење, пружање стручне подршке предшколским и основношколским установама у раду са дјецом са сметњама у развоју – ресурсни центар за инклузивно васпитање и образовање, дневно збрињавање корисника из локалне заједнице и заштитне радионице.
 
-Дјелатност установе која се односи на васпитно-образовни процес обухвата основно и средње образовање и васпитање слијепих и слабовидих ученика, као и ученика са вишеструким сметњама који поред оштећења вида имају и неку другу сметњу у развоју. У оквиру основног и средњег образовања и васпитања, ученици похађају наставу према Наставним плановима и програмима које доноси Министарство просвјете и културе Републике Српске. Средња школа обухвата трогодишње занимање за ученике са вишеструким сметњама - кројач конфекционар и четверогодишње занимање за ученике оштећеног вида - физиотерапеутски техничар. Ученицима се обезбјеђује смјештај, исхрана, примарна здравствена заштита, културно-забавне и рекреативно-рехабилитационе активности.
 
Услуге које пружају заштитне радионице односе се на: производњу готових текстилних производа - производња радне одјеће, производња остале спољашње одјеће у оквиру кројачке радионице, те производња грађевинске столарије и осталих елемената у оквиру столарске радионице’’, каже директор ЈУ„Будућност“ Владан Поповић.
 

Које услуге ће конкретно обављати Канцеларија ресурсног центра у Бијељини објаснила је педагог Љиљана Лаловић.
 
-Од сада ћемо у склопу ресурсног центра за инклузивно васпитање и образовање пружати стручну подршку предшколским и основношколским установама у раду са дјецом са сметњама у развоју, са подручја јединица локалне самоуправе: Дервента, Брод, Модрича, Вукосавље, Шамац, Пелагићево, Доњи Жабар, Бијељина, Лопаре, Угљевик, Осмаци, Зворник, Шековићи, Власеница, Милићи, Братунац и Сребреница’’, најављује за портал Семберија инфо Љиљана Лаловић.
 
Према њеним тврдњама, циљ је да ресурсни центар помогне школама у којима се одвија инклузија, односно да пружају стручну подршку  наставницима везано за наставне планове и програме, затим помоћ при изради индивидуалних образовних програма.
 
-Законом су дефинисани и остали послови ресурсног центра као што су: пружање подршке приликом опсервације ученика, обављати савјетодавни рад са родитељима, те да обучавамо васпитно-образовне раднике за употребу асистивних технологија, вршити адаптацији дидактичких средстава и материјала за рад. Ојачати компетенције наставника за рад са дјецом са сметњама у развоју и укључивање дјеце у редовни васпитно образовни рад. Ресурни центри за инклузивно васпитање образовање су замишљени као подршка свим предшколским установама и основним школама којима је потребна помоћ у раду са дјецом са сметњама у развоју, тако да ћемо настојати да пружимо максималну подршку ученицима у образовању, васпитању, интеграцији у друштвену средину и разбијању предрасуда и стереотипа  о овој популацији’’, појашњава за Семберија инфо  дефектолог Љиљана Лаловић из Канцеларије ресурсног центра у Бијељини.

Семберија инфо