Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik: Saopštenje za javnost :: Semberija INFO ::

 

Sindikalna organizacija RiTE Ugljevik: Saopštenje za javnost


Poštovani, nakon niza sastanaka sa svim relevantnim institucijama, od Uprave preduzeća, Uprave Matičnog preduzeća i nadležnog ministarstva, Sindikalna organizacija ZG1 „RiTE” Ugljevik se osjeća obaveznom da informiše radnike Preduzeća i cjelokupnu javnost o aktuelnoj situaciji u ZP „RiTE” Ugljevik.

Stanje u ZGI „RiTE” Uglevik je krajnje alarmantno i traži hitno uključivanje svih relevantnih faktora u lancu upravljanja kako bi se predmetni problemi riješili.

Obavještavamo javnost da se na depou TE nalaze zalihe uglja dovoljne za manje od 2 dana rada postojećeg bloka TE, te daje ugrožena stabilnost snabdijevanja uglem u budućnosti. Upozoravamo da zbog ovakvog stanja svaka promjena vremenskih uslova koja bi obustavila eksploataciju ugla u rudniku može dovesti do obustave rada postojećeg bloka TE, time i obustavu proizvodnje eleюgrične energije.

Sve ovo prijeti da izazove velike posledice po energetski sistem Republike Srpske, obzirom da ZG1 „RiTE” Ugljevik proizvodi 1/3 električne energije u sistemu ERS-a, a o posledicama po samo Preduzeće je suvišno i govoriti. Napominjemo da je 311 „RiTE” Uglevik preduzeće od regionalnog značaja te zapošljava skoro 2000 radnika, čija egzistencija može biti ugrožena usled poremećaja u poslovanju ovog Preduzeća.

Sindikalna organizacija zajedno sa radnicima Preduzeća rješenje vidi pored investicija u rudarsku opremu i mehanizaciju u dodjeljivanju koncesije na ležište ugla Ugljevik Istok 2 našem Preduzeću, gle ugal svojim karakteristikama više odgovara radu postojećeg bloka TE i čija je eksploatacija pogodnija i brža u odnosu na postojeće ležište iz koga se snabdijeva naša TE.
Napominjemo, da je zahtjev za dodjeljivanje predmetne koncesije bio sadržan u Odluci o stupanju u štrajk broj 108/24 od 06.032024. godine, na osnovu koje je održan niz sastanaka sa svim relevantnim akterima, čijije rezultat bio održavanje tematske sjednice Skupštine opštine Ugljevik dana 30.04.2024. godine na kojoj su date garancije da he predmetno ležište ugla Ugljevik Istok 2 biti dodijeljeno ZP „RiTE” Ugljevik te je usvojen Zaюьučak kojim se isto zahtijeva od Uprave Preduzeća, Uprave Matičnog preduzeća i Vlade Republike Srpske, a koji Zaklučakje objavljen u Službenom biltenu opštine Uglevik broj 2/24.

Obzirom na sve navedeno, Sindikalna organizacija ZG1 „RiTE” Ugljevik traži hitno uključivanje svih relevantnih institucija u Republici Srpskoj u rješavanje problema sa kojima se suočava naše Preduzeće, sve kako bi se osigurala stabilnost rada, očuvao dostignuti nivo radničkih prava kao i stabilnost cjelokupnog energetskog sistema Republike Srpske.

Za kraj ističemo da je Sindikalna organizacija zajedno sa radnicima preduzeća spremna preduzeti sve zakonom dozvoljene radnje i aktivnosti kako bi očuvala Preduzeće od kota hrane svoje porodice.