Одличан род шљиве у угљевичком крају :: Semberija INFO ::

 

Одличан род шљиве у угљевичком крају


Foto: RTRS
У угљевичким селима почела берба раних сорти шљива.

Највећи дио овог воћа биће извезен у земље западне Европе, а процјене су да ће током љетне сезоне угљевички воћари извести око 3.000 тона различитих сорти шљива, двостуко више него лани.

Почетак бербе ране чачанке охрабрио је угљевичке воћаре. Ако не буде временских непогода, очекују добре приносе. Шљива је одличног квалитета, кажу Павловићи који имају шљивике на пет хектара.

"Пораниле су за неких петнаестак дана, а тако ће раније стизати и ове друге сорте. Било је топло прољеће, зиме малте не није ни било, па је све кренуло раније да зри", каже Мирослав Павловић из Тутњевца, преноси РТРС.

Трошкови производње стално се повећавају, посебно дневнице берача које су достигле 100 марака. Откупна цијена ране шљиве је као и прошле године 1,40 КМ за килограм. Мало више заради се продајом на пијацама. Воћари су, ипак, задовољни, јер кад шљива добро роди, као ове године, кажу, може и да се заради.

"Велика су улагања, ако хоћете да имате квалитетно воће. Мора се ђубрити и орати, орезивати и два-три пута, љетна резидба и јесења и прскање",  каже Димитрије Јовић из Пушковца.

Откупљивачи из Угљевика планирају извоз 3.000 тона, највише на њемачко тржиште гдје су присутни већ годинама. Највећи проблем, који безуспјешно покушавају да ријеше, јесте чекање на фитосанитарну контролу на хрватској граници.

"Свакодневно имамо велике наруџбе. Деси се да камион који не дође у петак до три сата на хрватску границу мора да чека понедјељак ујутру због фитосанитарног инспектора. То нам је огроман проблем, па долази до застоја и кашњења при испоруци", каже Мило Стојић из Тутњевца.

Домаћи воћари траже забрану увоза у вријеме пристизања њихових производа, али и строже контроле квалитета увозне робе, као и подстицање куповине домаћег воћа.

"Треба куповати домаће производе гдје се запошљава и производи домаћа радна снага, плаћају се порези и доприноси. И ми као потрошачи се више укључујемо купујемо домаће производе, што ће свима нама дати позитивне резултате", рекла је Славица Марковић, директорка Привредне коморе регије Бијељина.

На подручју Угљевика воћњаци су засађени на 1.800 хектара, од чега је 70 одсто под шљивом. Воћари могу да рачунају на премије за продато воће, али и на велике подстицаје за заснивање нових воћњака и заштиту од града.

(РТРС)