ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА ПЕДАГОШКОГ ФАКУЛТЕТА И УДРУЖЕЊА „БИЈЕЉИНСКА ДЈЕЦА СУНЦОКРЕТИ“ :: Semberija INFO ::

 

ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА ПЕДАГОШКОГ ФАКУЛТЕТА И УДРУЖЕЊА „БИЈЕЉИНСКА ДЈЕЦА СУНЦОКРЕТИ“


У просторијама Педагошког факултета у Бијељини данас је потписан споразум о сарадњи између ове високошколске установе и Удружења родитеља дјеце са сметњама у развоју, дјеце у ризику и дјеце на маргинама у друштва "Бијељинска дјеца сунцокрети".


 
-Обзиром да Педагошки факултет школује будуће васпитаче и будуће учитеље нашли смо неколико додирних тачака са Удружењем родитеља "Бијељинска дјеца сунцокрети" а све за добробит дјеце о којој се брину. Намјера нам је да се наши студенти, асистенти и професори више укључе у рад са дјецом која имају потешкоће у развоју гдје смо, управо из тог разлога прошле академске године увели и неколико нових предмета у наставни план и програм. Сарадњом са Удружењем "Бијељинска дјеца сунцокрети" пружићемо прилику нашим студентима да на непосредан начин примјене теоријска знања која су стекли на нашем факултету а и да помогну у бризи и психофизичком развоју дјеце са сметњама у развоју“, изјавио је Далибор Стевић, декан Педагошког факултета у Бијељини.
 
Удружење "Бијељинска дјеца сунцокрети" основано је крајем августа прошле године. Окупља 42 родитеља четрдесеторо дјеце са сметњама у развоју, дјеце у ризику и дјеце на маргинама у друштва који до сада нису били организовани на овај начин. Дјеловањем кроз удружење успјели су за кратко вријеме да скрену пажњу јавности на потребе своје дјеце и добију подршку у својој бризи и раду са овом категоријом нашег друштва. Дјеца, која представљају основу и покретачку енергију овог Удружења имају разне облике сметњи у развоју, од аутизма, Дауновог синдрома, развојне дисфазије, церебралне парализе...


 
-У нашем дјеловању, раду, социјализацији наше дјеце углавном смо били препуштени сами себи. Међутим, од оснивања Удружења трудимо се да се повежемо са стручним особама и институцијама које ће нашу дјецу подржати на један бољи и квалитетнији начин. Отуда и ова наша сарадња са Педагошким факултетом. Предвидили смо неколико начина на који ћемо помоћи и дјеци у њиховом психофизичком развоју али и студентима да добију вриједна искуства како се понашати и како радити са дјецом са сметњама у развоју, дјецом у ризику и дјецом на маргинама у друштва“, рекла је Наталија Драгић, потпредсједница Удружења родитеља "Бијељинска дјеца сунцокрети". Она је нагласила да ће подршка посебно користити малишанима из категорије дјеце у ризику. Ради се о дјеци чија браћа или сестре имају сметње у развоју и која имају потребу за стручном помоћи како би лакше прихватили свог брата/сестру, како би узели активну улогу у њиховом сазријевању и свакодневним обавезама те  како би се исправно поставили према пречесто стереотипном односу друштва.
 
Удружење родитеља "Бијељинска дјеца сунцокрети" ће 29. и 30. априла на градском тргу организовати Васкршњи базар рукотворина, гдје ће им се придружити и студенти Педагошког факултета. Новац прикупљен продајом изложених, ручно рађених предмета биће искориштен за организовање нових радионица у Удружењу родитеља дјеце са сметњама у развоју, дјеце у ризику и дјеце на маргинама у друштва "Бијељинска дјеца сунцокрети".
 
(Семберија инфо)