Градски штаб за ванредне ситуације Бијељина: Епидемиолошка ситуација у Бијељини и даље неповољна :: Semberija INFO ::

 

Градски штаб за ванредне ситуације Бијељина: Епидемиолошка ситуација у Бијељини и даље неповољна


Епидемиолошка ситуација у Бијељини још увијек је неповољна. Имамо тренутно 102 особе које су позитивне на вирус корона, укупно до сада смо имали 340 позитивних особа, док се под љекарским надзором налази 366 особа, а укупно смо имали 3.191 особу под надзором, изјавио је градоначелник Мићо Мићић на конференцији за штампу након данашње сједнице Градског штаба за ванредне ситуације.



 „Општа констатација је да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, са тенденцијом благе стабилизације стања. Немамо већа жаришта, али стање још увијек није добро, тако да се мјере, које су на снази, и даље морају стриктно поштовати. Републички штаб за ванредне ситуације продужио је трајање мјера које су на снази до 17. августа, а подразумијевају забрану окупљања већег броја лица на једном мјесту, обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце“.

Градоначелник Мићић је изјавио да у Бијељини до 17. августа остаје на снази забрана извођења музике уживо у угоститељским објектима.

„Примијетили смо да се, најчешће викендом, у касним ноћним сатима млади окупљају на паркиралиштима и у парковима, тако да смо предложили Републичком штабу да се таква окупљања забране“, истакао је градоначелник Мићић. У наредним данима биће настављена дезинфекција заједничких просторија у заједницама етажних власника. С обзиром на потребу проширења ковид – болнице у Бијељини, договорено је да се из градског буџета издвоје додатна средства за ту намјену.

Доктор Златко Максимовић, вршилац дужности директора бијељинске болнице изјавио је да се у ковид - болници  тренутно налазе 33 болесника.

 „Тренутно је дошло до благе стабилизације стања у цовид – болници, али повода за опуштање нема. Тренутно је петоро болесника на респиратору, двоје њих, старије животне доби, је интубирано, док је троје њих на неинвазивној механичкој потпори. Свих петоро болесника је животно угрожено“, изјавио је доктор Максимовић.

Доктор Данијела Ђукин, вршилац дужности директора Дома здравља Бијељина, изјавила је да је Дом здравља до сада, од почетка епидемије, узео укупно 1.136 узорака, те да се у овом тренутку чекају резултати за 23 узорка.

„Уколико се грађани  буду придржавали и поштовали предузете мјере, вјероватно ћемо видјети свјетло на крају тунела. Желим грађанима да кажем сљедеће, да нам сада може помоћи само свијест сваког грађанина појединачно, односно да се морају сви уозбиљити, како они од седам, тако и они који имају 77 година. Највећи нам је проблем са младима. Морамо мислити на оне који се тренутно налазе у ковид – болници и који се тамо гуше. Други пик вируса корона је показао своје најсуровије лице“, упозорила је докторка Ђукин.

Семберија инфо