Оснива се Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Оснива се Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Бијељина


На наредној сједници Скупштине града Бијељине, заказаној за 29. јули, пред одборницима ће се наћи и приједлог Одлуке о оснивању Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Бијељина, као посебне унутрашње организационе јединице Градске управе града Бијељине.

Овај приједлог утврдио је градоначелник града Бијељине, те га прослеђује Градској скупштини на претрес и усвајање.

У образложењу уз приједлог Одлуке о оснивању Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Бијељина стоји, између осталог, да је разлог за доношење ове одлуке тај што је 19. новембра 2019. године на снагу ступио Закон о заштити од пожара, а јединице локалне самоуправе су дужне да у року од године дана од дана ступања на снагу овог закона донесу одлуку којом се оснива и утврђује дјелокруг и надлежности територијалне ватрогасно-спасилачке јединице, као и Правилник о унутрашњој организацији  и систематизацији радних мјеста, а након прибављања мишљења Министарства унутрашњих послова.  

Ступањем на снагу Одлуке о оснивању Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Бијељина престаје да важи Одлука о оснивању Територијалне ватрогасне јединице Бијељина. 

Реорганизација ватрогасног друштва у ватрогасно-спасилачку јединици је у функцији благовремености и повећања ефикасности ватрогасно-спасилачких интервенција, гашења пожара и спашавање људи  и имовине угрожених пожаром и елементарним непогодама, спровођење мјера заштите од пожара утврђених Правилником заштите од пожара града Бијељине, пружање техничке помоћи у незгодама и опасним ситуацијама, остваривање задатака јединица цивилне заштите у складу са Законом о заштити и спашавању у ванредним ситуацијама, учешће у спровођењу  превентивних мјера заштите од пожара које су у функцији благовремености и повећања ефикасности ватрогасно-спасилачке јединице и други послови у еколошким и другим несрећама.

Средства за финансирање рада Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице обезбјеђују се у буџету града, из прихода које оствари вршењем услуга у складу са законом и овом одлуком, из намјенских средстава за ову јединицу те из других извора , у складу са законом и актима органа града Бијељине.

Семберија инфо