МИНИСТАР СТАША КОШАРАЦ У ПОСЈЕТИ БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

МИНИСТАР СТАША КОШАРАЦ У ПОСЈЕТИ БИЈЕЉИНИ


Бијељина је у цјелокупној овдашњој јавности препозната као средина за добар живот и средина у којој постоји врло јасна политика сарадње са свим надлежним институцијама Републике Српске, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац након разговора са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем. Он је том приликом истакао да је у Семберији, као доминантно пољопривредној средини, гдје постоје и прерађивачки капацитети, изузетно важно заштитити људе који се баве примарном пољопривредном производњом.

„У спољнотрговинском промету меса компаније из Републике Српске морају бити равноправне са компанијама из ФБиХ. Био сам недавно у посјети фабрикама „Сава Семберија“ и „ЗП Комерц“. Дефинисаћемо извоз јунетине и телетине у Турску.  БиХ је попунила упитник за извоз јунећег меса у Кину, а ових дана радимо на попуњавању упитника за извоз меса у ЕУ. То је шанса да фармери остваре пласман меса и на нека нова тржишта. На томе ћемо заједно радити на ентитетском нивоу и на нивоу Савјета министара БиХ“.

Истакавши да су у Бијељини  дефинисана три кључна пројекта, изградња аутопута, гасификација и изградња дринског насипа, министар Кошарац је нагласио да и то довољно говори о спремности градских структура за успостављање добре комуникације са свим надлежним нивоима власти, како би што брже рјешавали проблеме грађана и развијали ову средину. Врата нашег министарства су за Бијељину, као и за све остале градове потпуно отворена. Са локалним властима желимо да учествујемо у развоју локалних заједница. Имамо одговорност према грађанима који од нас очекују да будемо ефективни када су у питању проблеми с којима се они суочавају“.
 Министар Кошарац је том приликом навео и значај покретања иницијативе за отварања слободне зоне у Бијељини која би подразумијевала нова радна мјеста и веће приходе за локалну заједницу.

„Туризам је дефинитивно погођен короном. Разговарали смо о томе како помоћи, не само комплексу „Етно село Станишићи“ и Бања Дворови, већ и другима који се баве туризмом. Постоје међународне трансфер институције које могу дати одређена грант средства за њихово санирање. Најавили смо и посјету мађарског амбасадора Бијељини и том приликом ћемо говорити о капацитетима Бање Дворови“, истакао је министар Кошарац.

Градоначелник Мићо Мићић изјавио је након разговора с министром Кошарцем да су за Бијељину биле примарне двије теме – пољопривреда и слободне зоне.

„Велики проблем тренутно представља извоз јунећег и свињског меса и заштита домаће производње. Уз помоћ УНДП-ија могуће је имплементирати око 34 милиона еура, као грант средства, за развој пољопривреде.

У Семберији имамо искуства у тој сарадњи и желимо посредством Аграрног фонда помоћи нашим пољопривредницима. Актуелан је и проблем с којим се суочава туристичка дјелатност у вријеме пандемије вируса корона. Што се тиче слободних зона, у ФБиХ оне егзистирају, а министар Кошарац је предложио да у Републици Српској слободне зоне отвори Бијељина, евентуално још Требиње, Нови Град и Бањалука. Ми ћемо, са своје стране, за слободну зону обезбиједити инфраструктуру, тако да то може бити нови подстрек нашој привреди за отварање нових радних мјеста“, истакао је градоначелник Мићић. 


Семберија инфо