УПРКОС СУШНОМ ПРОЉЕЋУ, ОДЛИЧАН ПРИНОС ПШЕНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

УПРКОС СУШНОМ ПРОЉЕЋУ, ОДЛИЧАН ПРИНОС ПШЕНИЦЕ


Жетва пшенице у пуном је јеку на имању Пољопривредног добра „Семберија“. Води се трка с временом, јер је циљ да се што више пшенице пожање и ускладишти прије евентуалне промјене временских прилика, каже Драгиша Алексић, шеф Ратарства и одржавања механизације на овом пољопривредном добру.


„Жетви пшенице претходила је жетва јечма на површини од 170 хектара, рачунајући и сјеменски јечам. Тренутно жањемо пшеницу која је јесенас засијана на 810 хектара. Што се тиче влажности зрна, биљежимо влагу од 12,7 до 13,6, што представља ЈУС стандард. Што се тиче приноса, имамо изузетно добар принос пшенице од 6,8 до седам тона по хектару. Имамо сорте пшенице од којих очекујемо и веће приносе“, каже Алексић, истичући да је и хектолитар пшенице изузетно добар, од 76 до 78.

Алексић каже да ће комплетан род пшенице бити лагерован у складиштима овог пољопривредног добра, те да ће највеће количине пшенице бити продате на тржишту.

 „Имамо понуђену откупну цијену од 30 пфенига по килограму и та цијена би требало да покрије основне производне трошкове. Наша је срећа да је пшеница у вријеме влатања и наливања зрна добила довољно влаге, што се одразило и на приносе, јер је киша дошла у право вријеме“.

Алексић каже да је ПД „Семберија“ испоручила квалитетан конзумни грашак за прераду у Фабрици „Сава Семберија“.  И кукуруз је тренутно у добром стању, било да је ријеч о меркантилном или сјеменском кукурузу.

„Очекујемо добар принос кукуруза, уколико у јулу буде довољно влаге, неопходне за развој биљака. Кукуруз смо засијали на 600 хектара. Тренутно је активан и систем за наводњавање на парцелама на којима смо засијали соју након бербе грашка. И на парцелама са пшеницом, након жетве, сијаћемо пострни кукуруз. На фарми тренутно имамо око 180 крава за мужу и дневно испоручујемо око 4.500 литара млијека дубичком „Млијекопродукту“, каже Алексић.

Семберија инфо