ГРАД БИЈЕЉИНА: ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОГРАМА ЈЕП ИНКУБАТОРА ПОСЛОВНИХ ИДЕЈА :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА: ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПРОГРАМА ЈЕП ИНКУБАТОРА ПОСЛОВНИХ ИДЕЈА


У циљу адекватног информисања о програму, представници Инвестицијске фондације ИМПАКТ Сарајево и Градсјке управе Града Бијељине организовали су презентацију програма ЈЕП инкубатор пословних идеја. Презентација, којој је присуствовао значајан број заинтересованих грађана,  одржана је у Великој сали Градске управе града Бијељине.
 
ЈЕП инкубатор пословних идеја представља свеобухватан програм инкубације пословних идеја, односно подршке реализацији пословних идеја и обухвата предузетничке обуке, те финансијску, стручну и менторску подршку за 10 пословних подухвата на подручју Бијељине. Укупна вриједност пројекта износи 65.000 конвертибилних марака, а реализација активности је планирана од 9. јуна 2020. године до 31. марта 2021. године.
 
-Презентујемо Јавни позив, услове учешћа, начин кориштења бесповратне финансијске подршке, односно цјелокупног система подршке у склопу ЈЕП инкубатора. Такође, представићемо и неке прилике и ресурсе који стоје на располагању свима онима који желе да покрену бизнис на подручју града Бијељине, те да се упознамо са потенцијалним корисницима и пружимо додатну подршку њиховом аплицирању, изјавила је извршна директорица Инвестицијске фондације ИМПАКТ Сарајево Мирела Омеровић.
 
Према њеним ријечима, Инвестицијска фондација ИМПАКТ Сарајево реализује Пројекат запошљавања младих (ЈЕП) уз подршку Владе Швајцарске, а у сарадњи са 32 локалне заједнице у БиХ. Досад је подржано оснивање 120 нових пословних подухвата широм БиХ, укључујући и шест пословних подухвата на подручју града Бијељине.
 
Одсјек за локални економски развој и европске интеграције Града Бијељине координатор је на овом пројекту.
 
-Ово је четврти пројекат у посљедње три године који радимо у име Града да бисмо подржали самозапошљавање. До сада, кроз три пројекта, обухватили смо 28 нових предузетника, а то је у складу са стратешким опредјељењем Града Бијељине. Радимо на томе да стварамо повољно пословно окружење подржавајући запошљавање и самозапошљавање. То се показало ефикасним, тако да смо и данас, на Инфо дану, да чујемо критерије, рекла је шефица Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић изражавајући задовољство да се овом Инфо дану одазвао велики број грађана Бијељине.
 
Међу онима који су дошли да чују презентацију програма ЈЕП инкубатора пословних идеја био је и Никола Стајић из Велике Обарске. Он је аплицирао на ЈЕП Јавни позив прије двије године, а његов пословни план је био производња и прерада поврћа.
 
-На ЈЕП програму сам научио како се води бизнис и како се прави пословни план. Имали смо вјежбе на којима сам научио и како да избјегнемо неке ситуације које би биле опасне за нас и мислим да ми је доста помогао у поставци свог пословног плана као и у разумијевању самог посла, рекао је Стајић.
 
За учешће у ЈЕП инкубатору пословних идеја могуће је аплицирати са пословном идејом која као резултат подразумијева формално оснивање привредног субјекта/правног лица и/или  реализацију пословне идеје о проширењу пословања, старт-ап бизниса, не старијих од 12 мјесеци. Пријаве на одговарајућем пријавном формулару подносе се најкасније до 24. јула 2020. године и након истека периода за прикупљање апликација оне се оцјењују с аспекта испуњавања административних захтјева, те непотпуне апликације неће бити разматране и биће одбачене.