КУЛТУРНА САРАДЊА УГЉЕВИКА И ЛОЗНИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

КУЛТУРНА САРАДЊА УГЉЕВИКА И ЛОЗНИЦЕ


Центар за културу "Филип Вишњић" из Угљевика и Центар за културу "Вук Караџић" из Лознице потписали су данас Меморандум о сарадњи у области културе, који подразумијева размјену културних садржаја и искустава.
 
Овај меморандум омогућава конкурисање код домаћих и међународних институција и организација за пројекте у области културе.
 
Меморандум у Градској управи Лознице потписали су директори угљевичког културног центра Предраг Вујевић и лозничког Снежана Нешковић Симић, у присуству начелника Угљевика Василија Перића и градоначелника Лознице Видоја Петровића.
 
Вујевић је захвалио за досадашњу сарадњу, али и на будућим заједничким пројектима који овај меморандум омогућава.
 
"Захваљујући локалној самоуправи Угљевика, покрећемо један битан пројекат којим се одужујемо нашем Филипу Вишњићу, као што се Лозница одужила Вуку Караџићу", рекао је Вујевић.
 
Он је појаснио да је ријеч о пројекту изградње реплике родне куће Филипа Вишњића у Горњој Трнови, код Угљевика.
 
Начелник Угљевика Василије Перић рекао је да је овај потпис унапређење та два културна центра, али и Угљевика и Лознице.
 
"Као потомци Вука Караџића, оца наше писмености и културе који је рођен у Тршићу, Лозници, као потомци нашег Филипа Вишњића, који је рођен у Горњој Трнови, Угљевику, знамо да захваљујући овим великанима наша сарадња траје и тече као ријека Дрина, коју не доживљавамо као препреку него као љепоту која краси двије стране обале", изјавио је Перић новинарима.
 
Он је подсјетио да је у Лозници 1994. године подигнут споменик Филипу Вишњићу, који је представљао симбол одбране града и цијеле Србије за вријеме Првог свјетског рата, а тада га је освештао блаженопочивши патријарх српски Павле.
 
Перић је напоменуо да је Лозница увијек била уз Републику Српску и да је помагала у одбрамбено-отаџбинском рату.
 
Градоначелник Лознице Видоје Петровић изразио је задовољство јер је направљен још један корак ка успостављању ближе сарадње у области културе.
 
"Нико од нас ријеку Дрину није доживљавао као нешто што нас дијели него оно што нас спаја, као што је случај са нашим славним прецима који су у давним временима нама показали путоказ куда треба да идемо, којим циљевима треба да стремимо, а то су рад, стваралаштво, љубав и побједа у будућности", рекао је Петровић.