ВЕЛЕЉЕПНИ ХРАМ ПОСВЕЋЕН СВЕТИМ ВРАЧЕВИМА КОЗМИ И ДАМЈАНУ У УГЉЕВИКУ :: Semberija INFO ::

 

ВЕЛЕЉЕПНИ ХРАМ ПОСВЕЋЕН СВЕТИМ ВРАЧЕВИМА КОЗМИ И ДАМЈАНУ У УГЉЕВИКУ


Прије шест година, у 2014. години, у Угљевику је отпочела изградња велељепне богомоље, православног храма посвећеног Светим чудотворцима Козми и Дамјану.

Протојереј – ставрофор Душко Танацковић, свештеник Треће угљевичке парохије, старјешина храма у изградњи Светих чудотвораца Козме и Дамјана истиче податак да је  ово је друга богомоља у Угљевику, која се налази у урбаном насељу.

„Уствари, у питању је пренос храма из Старог Угљевика, гдје је извршена експропријација земљишта за потребе рудника. Градимо љепшу и већу цркву, једну од највећих у овој регији Семберије и Мајевице. Црква се гради уз помоћ локалне заједнице РиТЕ „Угљевик“, те вјерника и људи добре воље који својим добровољним прилозима помажу њену изградњу. Ово је велико насеље „Сјевер“, са најмлађом популацијом живља на подручју Угљевика. Можемо се похвалити чињеницом да овдје живи пуно младих брачних парова и велики број дјеце. Иако црква није у потпуности завршена, у импровизованим условима, већ се овдје обављају и крштења и богослужења. Унутрашњост цркве још увијек није измалтерисана, нема подова, нема иконостаса, треба набавити звона. Уз помоћ добрих људи, ми се надамо да ћемо завршити уређење цркве у наредном периоду“.

Протојереј – ставрофор Душко Танацковић каже да ће ова црква бити једна од највећих у БиХ, посвећена Светим врачевима Козми и Дамјану. У цркву је већ донесена икона са ликовима ових светитеља и исцјелитеља са Косова и Метохије, а обећано је да ће и честице двојице чудотвораца бити донесене са Косова и Метохије. Цркву је градило предузеће „Живановић“, а карактерише је 26 метара висока купола, што представља занимљив градитељски подухват. Према неким процјенама, за комплетно завршење неопходних радова треба прикупити још око 300.000 КМ.

Семберија инфо