БИЈЕЉИНА И ГРАДИШКА УРАДИЛИ ОДЛИЧАН ПОСАО :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА И ГРАДИШКА УРАДИЛИ ОДЛИЧАН ПОСАО


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић разговарао је данас у Бијељини са Ненадом Стевандићем, шефом Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације о тренутној епидемиолошкој ситуацији на подручју Бијељине и Републике Српске.

Градоначелник Мићић је упознао Стевандића са тренутном ситуацијом у Бијељини, истакавши да је тренутно епидемиолошко стање у Бијељини стабилно.

„Тренутно немамо позитивних особа на цовид 19.  Од 351 тестиране особе имали смо једанаест позитивних на цовид 19. Од тога је деветоро излијечених и, нажалост, двије особе су преминуле. Кроз епидемиолошки надзор, у самоизолацији, прошло је 1.680 особа, док је у кућном карантину укупно било 119 особа. Кроз болнички карантин прошло је 118 особа. Ми смо у карантину у Дому ученика имали девет особа позитивних на вирус корона. На нашу срећу, сви су излијечени. У локалном карантину, у О.Ш. „Вук Караџић“ до сада је било 107 особа, а тренутно се налази 25 особа. За тринаесторо њих је узет узорак, те се надамо да ће и они ових дана бити отпуштени из карантина. У оквиру комплетног Кризног штаба, посебно добро је радила наша болница, потпомогнута радом Комуналне полиције која је забиљежила 1.734 провјере. Полиција је забиљежила 4.001 провјеру. У граду је санкционисано 13 особа које нису поштовале забрану кретања за старије од 65 година, а санкционисано је и 45 особа које нису поштовале полицијски час.  Први састанак Градског штаба за ванредне ситуације имали смо 11. марта и од тада смо одржали 28 сједница штаба. Испоштовали смо и све мјере Републичког кризног штаба. Сада нам остаје да издржимо још најмање петнаест дана, да испоштујемо све мјере здравствених радника и стручњака, како нам се не би поново вратио врус на ово подручје. Већ средином маја може се размишљати о нормализацији живота на овом подручју“, изјавио је градоначелник Мићић.

Милица Ловрић, в.д. директора бијељинске болнице, нагласила је да у болничком карантину тренутно нема ниједног пацијента.
 

„Грађани Семберије су исказали самосвијест и дисциплину, што је помогло да се епидемиолошка ситуација одржи под контролом. Уз захвалност, замолила бих грађане да се стрпе још мало и да одрже ову дисциплину како бисмо побиједили ову невидљиву пошаст. Здравствени радници су исказали надљудске напоре, угрозивши и своје животе, да би пружили адекватну здравствену заштиту становништву. Надам се да ћемо ускоро изаћи из ових проблема“, истакла је докторка Ловрић, нагласивши да цовид болница располаже са 143 кревета, те да је подијељена у три зоне у којима се може пацијентима понудити неопходна помоћ.

Ненад Стевандић, шеф Тима за праћење препорука и мјера Републичког штаба за ванредне ситуације изјавио је да је у протеклих седам дана дошло до релативног побољшања епидемиолошке ситуације у Репубици Српској, уколико се изузме Херцеговина.

„Имамо велико смањење броја особа у карантинима, тако да са 21. априлом имамо 337 особа у карантинима. У многим локалним заједницама карантини су испражњени. Између седам и девет одсто је број људи у карантинима локалних заједница, а раније их је било од 13 до 15 одсто. У РС је тестирано око 9.000 људи, што је значајна бројка. На путу смо смањења и значајне редукције броја заражених и обољелих. Сада иде притисак на болнице које имају цовид интензивне његе и тај дио здравства мора и даље остати опрезан. Нагло опадање заражених и обољелих не смије да нас завара. Мјере се могу  мало редуковати, али морају и даље остати на снази и након Првог маја. Бијељина и Градишка са највећим улазом људи са граничних прелаза биле су двије највеће опасности, али су ова два града урадила изванредан посао и спријечили су велику кумулацију позитивних, што би направило и велику трансмисију. Републичке институције су на вријеме набавиле заштитну опрему. Много тога је урађено прије неких болница у региону. Пажљиво пратимо  епидемиолошку ситуацију у Требињу, гдје имамо тридесет и четворо позитивних на вирус корона. Број тестираних, број заражених, број тешких пацијената и број преминулих се у РС уклапа у најбоље резултате у Европи, али то не треба да буде мотив за опуштање. Објективно, знамо да респираторни вируси нису преживјели љето, тако да нам остаје самодисциплина у мају, јер већ од десетог маја очекујемо значајно попуштање мјера“, нагласио је Стевандић.

Семберија инфо (Љ.Љубојевић)