ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ :: Semberija INFO ::

 

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ПОД КОНТРОЛОМ


На сједници Штаба за ванредне ситуације констатовано је да је епидемиолошка ситуација под контролом, да нема новозаражених особа. Од 11 претходно регистрованих на ЦОВИД 19, девет се опоравило, а била су два смртна исхода.

-Дом ученика је од 17. априла празан, али објекат и даље остаје у функцији карантина, а објекат је дезинфикован. То је лијепа вијест, а лијепа је вијест и да се смањује број особа у самоизолацији ( тренутно 377), а 20 је их у ОШ „Вук Караџић“. До сада је тестирано 251 лице, а јутрос је узето још седам узорака у каарантину у ОШ „Вук Караџић“, рекао је градоначелник Мићо Мићић. Он је додао да је на граничном прелазу Рача прешло 105, а на Павловић мосту шест, те да је Комунална полиција обишла 12 особа која су и била на пријављеним адресама.

-Полицијска управа је издрала прекршајне налоге за 17 особа, које су кршиле полицијски час. Кол центар је претходних дана помагао у испоруци пакета лицима која су непокретна и која су са отежаним кретањем“, рекао је Мићић и подсјетио да  је од 15 часова на снази полицијски час. Он је додао да ће у случају потребе за мобилну болницу са 100 кревета, бити обезбијеђен простор на хиподрому.

-Донијели смо одлуку на Штабу да се обезбиједе сви потребни услови, уколико би било потребе за мобилну болницу. Радимо и даље дезинфекцију свих јавних објеката, градских улица, извршили смо подјелу пакета за суграђане у социјалне потребе, а уручено је више од 2. 000 пакета“, рекао је Мићић и изразио захвалност свим донаторима, а уз пакете су уручене су маске и средстав за дезинфекцију.

-Захвалан сам свим грађанима, свим здравственим радницима и свим установама и институцијама, као Цивилној заштити, што смо један од великих градова, а епидемиолошку ситуацију, за сада, имамо под контролом. Да би тако и остало, молим за стрпљење како бисмо се изборили против ове пошасти“, поручио је Мићић. На питање, докле се стигло са акцијом Респиратор за Републику Српску, Мићић је рекао да је, због отежаног начина набавке респиратора, договорено са Министарством здравља, односно Владом РС, да се, пронађе начин за набавку 50 респиратора, од којих ће 20 бити обезбијеђено за Бијељину. Вршилац дужности болнице др Милица Ловрић истакла је да је епидемилошка ситуација под контролом за сада, изразивши захвалност грађанима што поштују савјете и препоруке.

-Немамо више регистрованих али ни новорегистрованих на ЦОВИД19. Оно што је такође значајно да смо кренули у шире тестирање, као и тестирање здравствених радника, а сви досадашњи резултати су негативни. Добили смо и ПЦР апарат за будући Центар за детекцију вируса. Микробиолог и техничар су на едукацији, тако да очекујемо да ће по окончању завршних радова у објекту старе болнице, почетком маја све бити спремно да лабораторија за вирусологију буде у функцији“, рекаље др Ловрић. Она је уз захвалност грађанима што поштују савјете и препоручене мјере, честитала Васкрс са жељом да дочекају у здрављу. Директор Дома здравља др Душко Миловановић је такође честитао Васкрс свим грађанима уз жељу да буду здрави.

-Све предузете мјере дале су резултате. Хвала грађанима што се придржају мјера и савјета, а пред нама је и даље период у којем треба да наставимо са дисциплином, како бисмо епидемиолошку ситуацију држали под контролом“, рекао је др Миловановић.