ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА: СТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА: СТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА


Епидемиолошка ситуација на подручју Семберије је стабилна, али и даље морамо остати дисциплиновани како бисмо заједно побиједили ову пошаст која је глобални проблем, речено је након сједнице Штаба. Замјеник градоначелника Предраг Јовић рекао је да су Министарству одбране упутили захтјев за још 120 кревета за потребе карантина у ОШ „Вук Караџић“, а добијена је и сагласност за додатних 30 мјеста у гарнизону, уколико то буде потребно.

-Данас смо имали састанак и са представницима домова за стара и немоћна лица на подручју града,  а с обзиром да је ријеч о веома осјетљивог категорији наших грађана, усагласили смо се да им будемо при руци и помогнемо у складу са могућностима. На сву срећу, ситуација у свим домовима је стабилна, поштују се и проводе све мјере заштите, а једино што је од Штаба тражено је да им обезбиједимо одређени број рукавица, маски и дезинфекционих средства“, рекао је Јовић и нагласио да ће им дезинфекциона средства одмах бити достављена, а за све наредне потребе у циљу заштите штићеника домова, стоје им на располагању.  Он је у име Штаба, у име градоначелника и лично име, честитао предстојећи католички Ускрс уз жељу да га дочекају у здрављу.

-Молим све наше грађане да поштујемо препоруке и савјете, а посебно у вријеме празника. Тешко јесте, али је у интересу свих, како бисмо из овог периода изашли са што мање посљедица“, апеловао је Јовић и подсјетио на забрану кретања грађанима изван њиховог мјеста пребивалишта од суботе у 12 до недјеље у 18 часова, а одлуку је донио Републички штаб за ванредне ситуације. Да је епидемиолошка ситуација под контролом, потврдила је в.д. директор болнице др Милица Ловрић.

-Лијепе су вијести да немамо новорегистрованих особа на Цовид 19, да је стабилно клиничко стање шест особа које су позитивне. Добили смо извјештај из Института за јавно здравство РС, да је за седам особа у болничкој изолацији резултат негативан, у кућној изолацији имамо 91 особу, а до сада су тестиране 134 особе, а чекамо резултат за 13 особа“, рекла је др Ловрић. Она је апеловала на грађане да остану стрпљиви и дисцциплиновани, да издржимо сви заједно дане пред нама. како бисмо и даље имали стабилну епидемиолошку ситуацију. Да је стање под контролом, потврдио је директор Дома здравља др Душко Милованови.

-Под надзором имамо 496 особа, на граничном прелазу Рача од јутрос имамо особа,  а тај број се стално мијења. Над њима се врши тријажа и обрада, а потом се упућују у карантине у локалне заједнице. У Дому ученика имамо четири особе, без тегоба су и њихово стање је стабилно, у карантину у ОШ „Вук Караџић“ имамо тренутно 65 особа и такође су стабилног здравственог стања. Током дана, из овог карантина ће бити отпуштено седам лица која су након тестирања негативна, а упућују сее у кућну изолацију у трајању од 14 дана“, рекао је др Миловановић и апеловао на грађане да издрже још мало.

-Врло је важно да се не опуштамо, да се одупремо изазову због лијепог времена и предстојећих празника. Останите код куће, поштујте и придржавајте се препорука и савјета, како бисмо прошли са што мање посљедица“, поручио је др Миловановић.

Семберија инфо (О.Стјепановић)