ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: СТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: СТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА


Из градског буџета, биће издвојено 70. 000 КМ, за набавку заштитне опреме за запослене медицинске раднике у бијељинској болници, а обезбијеили смо 50 постељина и душека за болницу, као и средства за куповину монитора, рекао је замјеник градоначелника Предраг Јовић након Штаба за ванредне ситуације. Оно што је истакнуто је да су капацитети фискултурне сале у ОШ „Вук Краџић“ попуњени и проширују се на школски објекат са око 120 кревета, како би све било на једном мјесту. Јовић је подсјетио да је са радом почела и кванташка пијаца од 7 до 15 часова сваким радним даном, а санитарни инспектори имају задатак да контролишу да ли се поштују прописане мјере.

-Такође, Комунална полиција наставља са контролом особа у самоизолацији. Током протекла 24 часа, 77 особа је контролисано и сви су били на својим адресама. Захваљујемо одговорним грађанима који поштују предузете мјере“, рекао је Јовић. Он је апелова на грађане да се не окупљају у групама и да се исто тако понашају и у вријеме предстојећих празника.

-У име Штаба вас молим да поштујете све предузете мјере, јер ћемо на тај начин пребродити овај тежак период који је прусутан у цијелом свијету“, апеловао је Јовић. Да је на подручју Бијељине, тренутно стабилна епидемиолошка ситуација, потврдила је в.д. директор болице др Милица Ловрић, а са новинарима је подијелила лијепу вијест, да је првообољели са подручја Бијељина, излијечен.

-Добили смо контролне резултате од Института за јавно здравство РС, да је наш први регистровани пацијент, негативан на ЦОВИД 19, тако да су наш нулти пацијент и његови чланови породице, негативни и могу напустити карантин. Тренутно имамо седам позитвних особа на вирус корона, у болничком карантину се налази осам особа од којих су двије позитивне на вирус корона, осам налаза чекамо, а тестирано је до 7. априла 89 пацијената. У кућном карантину имамо 119 особа.“, појаснила је др Ловрић која је свим здравственим радницима честитала 7. април, Свјетски дан здравља.

-Свим здравственим радницима честитам овај дан, а посебно јер су они хероји овог времена. Свим грађанима Семберије и Републике Српске желим добро здравље уз молбу да наставе са појачаном личном хигијеном, да примијењују препоруке о социјалној дистанци, да се придржавају савјета љекара и поштују одлуке Владе Републике и Штаба за ванредне ситуације града Бијељина“, поручила је др Ловрић. Честиткама се придружио и директор Дома здравља др Душко Миловановић.

-Свим здравственим радницима и грађанима честитам Свјетски дан здравља са жељом да сви будемо здрави. Здравственим радницима упућејем посебну захвалност за несебичан сдопринос да пребродимо недаће у којима се нашло човјечанство. Жеља нам је да сви заједно изађемо из ове пошасти са што мање посљедица“, рекао је др Миловановић и поновио апел грађанима да се придржавају свих мјера. Он је подсјетио да је под надзором 520 особа, у граничном карантину Рачашест лица која су процесу обраде и тријаже и без тегоба су, у Дому ученика шест особа и без тегоба су, а с обзиром да је нулти пацијент негативан, он ће у току дана изаћи из карантина. У ОШ „Вук Караџић“ се налази 50 лица и сви су такође без тегоба и под медицинским и епидемиолошким надзором.

Миловановић је подсјетио да је прије неколико дана отворена и посебна линија у Дому здравља за психолошку подршку, а сви у Центру за ментално здравље раде у двије смјене како би били на услузи грађанима, а доступни су особама у карантинима.