ИНЗ: Савјети за родитеље и дјецу у доба изолације због вируса – право је вријеме за увођење здравих животних стилова :: Semberija INFO ::

 

ИНЗ: Савјети за родитеље и дјецу у доба изолације због вируса – право је вријеме за увођење здравих животних стилова


Имајући у виду да су школе затворене, да дјеца остају у становима и кућама са родитељима одакле учествују у онлине настави, Институт за здравље и сигурност хране Зеница је поводом Свјетског дана здравља припремио  сет препорука за очување здравља дјеце у условима кућне изолације.

И одрасли и дјеца требају конкретне и јасне инструкције шта радити и како избјегавати ширење вируса Ковид-19, те како у оваквој специфичној ситуацији помоћи себи и другима.

Више планирања, мање телевизора

Приоритет свих приоритета је научити дјецу здравственим превентивним мјерама које су оперативне и практичне (прање руку, брига о себи).  Потребно је с њима разговарати о њиховим страховима. То ће им дати макар и мали, осјећај преузимања контроле у неизвјесним временима и ситуацијама.

Помозите дјетету у обавезном планирању дана и одређивању времена учења, али немојте да ваше планирање с дјететом и договарање буде усмјерено само на школске обавезе, него водите рачуна о провођењу здравих навика, вјежбању, правилној прехрани, одмору и спавању, наводе из Одјељења за промоцију здравља ИНЗ-а.

Дуготрајан боравак код куће с дјецом може бити захтјеван и понекад је тешко осмислити и одабрати нове активности којима ћемо забавити своју дјецу, па се врло често и дуже него иначе допустити да дијете борави пред екраном.

Провођење превише времена пред екранима има негативан утицај на здравље, како физичко тако и психичко.

Важно је нагласити како према препорукама Свјетске здравствене организације дјеца у доби до двије године не би уопште требала проводити вријеме пред екранима, дјеци у доби од двије до четири године требало би ограничити вријеме проведено пред екранима на највише 60 минута дневно, али што мање то боље.

Када су у питању школска дјеца, она су сада због организације школе на даљину (онлине) приморана одређено вријеме провести пред екраном и мониторима, па би баш због тога слободно вријеме пред екраном требало свести на што мању мјеру.

Адолесцентима тренутно екран представља осим материјала за праћење онлине наставе, извор комуникације с вршњацима која им је тренутно ограничена, те ће код њих бити теже ограничити вријеме проведено пред екраном.

Како бисте омогућили дјетету најбољу заштиту и потицали његов раст и развој, а истовремено ограничили вријеме које ваше дијете проводи пред екраном, из ИНЗ-а препоручују да направите распоред дневних активности. У распореду дневних активности јасно назначите количину времена проведеног пред екраном.

Доручак, физичка активност, умјереност у јелу, вода и сан

Искористите овај дуготрајни боравак у кући како би ваше дијете усвојило здраве животне стилове.

Дан мора да почиње доручком! Дијете треба да научи важност доручка, као првог оброка у дану. Укључите дијете у припрему оброка, постављање стола и при томе га усмјеравајте на здрави избор намирница за доручак. 

Физичка активност неопходна је за очување нашег здравља - Упознајте дјецу са процесима који се догађају у тијелу током физичке активности, важности одмора и предности физичке активности за наше здравље, те сваки дан осигурајте препоручене количине физичке активности (плес, зумба, кућни послови, твистер, прескакање конопца, вјежбе преко интернета…)

Разноликост и умјереност су кључ нашег здравља - Како бисмо сваки дан унијели препоручену количину храњивих твари, важно је да су наши тањири “шарени”. Укључите дијете у креативно осмишљавање “шарених” тањира, уношење довољних количина воћа и поврћа.

Вода је најздравије пиће  - Вода је неопходна за одржавање хигијене и заштиту од болести, па и у овом случају од ширења заразе коронавирусом. Како бисмо се заштитили од болести, важно је често и добро прати руке, прати намирнице, али и пити довољну количину воде током дана. Дјеци се препоручује најмање пет чаша воде дневно.

Сан за здрави раст и развој! Припреми за спавање најбоље ће допринијети свакодневни ритуали, те једна лијепа прича за лаку ноћ, уочи самог одласка на починак.

Свакодневно осигурајте вријеме за породичне активности (играјте друштвене игре, одглумите ликове из бајке са најмлађом дјецом, укључите адолесценте у кућне послове, цртајте, плешите или вјежбајте заједно).

На крају, стручњаци ИНЗ-а поручују: Будите позитиван примјер и сами ограничите своје вријеме проведено пред екраном. Својим примјером ћете најбоље утицати да дјеца поприме здраве животне навике.

Институт за здравље и сигурност хране Зеница