Савјети научника: Уравнотежена исхрана јача имунитет који је кључан у борби против коронавируса :: Semberija INFO ::

 

Савјети научника: Уравнотежена исхрана јача имунитет који је кључан у борби против коронавируса


Турски експерт Цоскун Уста изјавио је да витамин Д и молекуле НРФ2 јачају одбрамбени механизам организма и да су као такви ефективни у борби против вируса, укључујући и коронавирусе, јавља Агенција Анадолија (АА).

"Витамин Д је учинковит у борби против коронавируса јер јача имунолошки систем. Људи с недостатком тог витамина би свакако требали бити подвргнути терапији", казао је Цоскун Уста, фармаколог и професор са Акдениз универзитета у Анталији.

Уста је у изјави за АА нагласио важност уравнотежене исхране у постизању циља стицања отпорности организма на вирусе.

Он је такођер казао да је током пандемије Covid19 изузетно важно да се људи довољно излажу сунчевој свјетлости и конзумирају храну богату витаминима Д и Ц.

Истичући да нема разлога за панику, Уста је казао да у Турској и другим земљама надлежне власти подузимају адекватне мјере које треба поштовати.

"У људском организму постоје молекуле НРФ2. Те молекуле развијају системе који повећавају способност организма да се бори против вируса. Током овог периода, требамо више конзумирати брокули, куркуму, грожђе, рузмарин и друге намирнице које садрже цинк како бисмо повећали ново НФР2 молекула у нашем тијелу", казао је Уста.

Он је такођер појаснио да су молекуле НФР кориштене и у неким случајевима лијечења карцинома као начин јачања имунолошког капацитета организма.

Ниво цинка у људском организму је веома низак, а ријеч је о елементу од круцијалне важности за савладавање бројних болести. Уста савјетује повећану конзумацију рибе која повећава ниво цинка у организму.

Коронавирус се крајем прошле године појавио у Кини, а потом се проширио у већину земаља свијета. Свјетска здравствена организација (СЗО) прогласила је глобалну пандемију Covid-19.

У свијету је досад заражено најмање 183.000 људи, а од посљедица заразе преминуло је више од 7.100 особа. Излијечено је 79.900 заражених особа.

Анадолија