Митровић и Мићић разговарали о ауто-путу :: Semberija INFO ::

 

Митровић и Мићић разговарали о ауто-путу


Министар комуникација и транспорта у Савјету министара БиХ Војин Митровић разговарао је са градоначелником Мићом Мићићем о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, као и о ревитализацији пруге од Шида до Бијељине.

- Разговарали смо и о изградњи моста на Сави и самог граничног прелаза који ће бити на страни Србије, затим о могућности корекције прикључка ауто-пута на заобилазницу, рекао је Митровић те најавио и ревитализацију жељезничког саобраћаја у Семберији, наводећи да је то била једна од тема његовог састанка са колегама у Београду 21. фебруара.

- Србија је, као и Република Српска и БиХ, заинтересована за градњу ауто-пута и за ревитализацију пруге од Шида до Бијељине, а овдје се појавила добра идеја да се пруга која улази у град измјести и да иде у близини новог ауто-пута, како би се избјегле гужве, а садашњи жељезнички колосијек претворио би се у широки прилаз према граду, што би допринијело убрзању саобраћаја.

- За сваки град су врло битни промет робе, путника и капитала, а израдња ауто-пута, његово повезивање са заобилазницом, измјештање жељезничке станице и пруге допринијело би рјешавању овог проблема“, нагласио је Митровић и додао да грађане свакодневно оптерећује и питање гужве на граничном прелазу Рача, на страни Србије, што је била једна од тема недавног састанка у Београду.

- Договорили смо формирање оперативног тима који ће се састојати од 11 чланова из Србије и БиХ, а који ће се бавити питањем праћења пројекта изградње моста на Рачи и ауто-пута од Раче до Бијељине и даље према Брчком, Вукосављу и Добоју“, рекао је Митровић и додао да ће тема те радне групе бити и жељезнички саобраћај. Митровић је изразио очекивање да ће будућа сарадња ресорног министарства на нивоу БиХ и градоначелника Бијељине бити врло успјешна и корисна за град, Републику Српску и БиХ.

Градоначелник Мићо Мићић подсјетио је да је Градска управа завршила велики дио својих обавеза око највећег пројекта, изградње ауто-пута.

- Усвојен је просторни план и дефинисана траса на километар од Индустријске зоне два, а наредних дана парцелацију ће радити девет тимова Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове“, рекао је Мићић. Као мјесто будуће жељезничке станице у Бијељини, навео је локацију преко пута Индустријске зоне два, а стара пруга требала би бити укинута и тај простор уређен у широки прилаз граду.

- Са министром Митровићем је разговарано и о асфалтирању и модернизацији пута за гранични прелаз Јамена, једином који нема струју ни асфалт. Биће урађен елаборат, а процјена је да ће вриједност радова износити око 300.000 КМ“, рекао је градоначелник Мићић.

Семберија ИНФО - О. Стјепановић
​Фото - Б. Милошевић