ПРАВА ПОТРОШАЧА КРШЕ СЕ У БРОЈНИМ СЕГМЕНТИМА :: Semberija INFO ::

 

ПРАВА ПОТРОШАЧА КРШЕ СЕ У БРОЈНИМ СЕГМЕНТИМА


дружење потрошача ,,Звоно“, у сарадњи са Министарством трговине и туризма Републике Српске, реализује пројекат ,,Информисање и савјетовање потрошача о потрошачким правима“. У оквиру овог пројекта планирано је одржавање шест радионица у средњим школама и у тржним центрима. У Економској школи промоција пројекта одржана је 19. фебруара. 

Заштита права потрошача представља једно од најдинамичнијих подручја у друштву које је због развојних токова подложно свакодневним промјенама. Потрошачи су свакако постали свјеснији својих права, али потребне су континуиране едукације с обзиром да услед неинформисаности потрошачи често буду ускраћени за своја права.  

Драган Милаковић, виши стручни сарадник у Одсјеку за заштиту потрошача у Ресору трговине у Министарству трговине и туризма РС, каже да ово министарство континуирано спроводи низ активности на имплементацији Закона о заштити потрошача, који је ступио на снагу 2006. године.

- Највећи дио активности односи се на сарадњу са свим носиоцима заштите потрошача, а посебно истичем сарадњу са удружењима за заштиту потрошача којих у Републици Српској има 10, каже Милаковић наглашавајући да су управо удружења изизетно битан фактор у систему заштите потрошача.
 
Он наводи да је, према подацима тих удружења, у 2019. години било око 3000 приговора, а највећи број, 70 одсто, односио се на телекомуникационе и комуналне услуге.
 

Јован Василић, предсједник Удружења потрошача ,,Звоно“ права потрошача, каже да иако су права потрошача законски добро заштићена, још су угрожена, што због несавјесног пословања трговаца и пружалаца услуга, што због незнања потрошача.

- На Закон о заштити потрошача у Републици Српској позива се само мали број грађана, док с друге стране има много несавјесних трговаца и продаваца који због борбе за тржиште не поштују ова права, каже Василић додавши да је ово седамнаеста акција овог типа кроз коју се потрошачима жели указати на њихова права.
 
- Права потрошача се тичу свих, јер сви грађани су уједно и потрошачи и зато треба радити на едукацији, наглашава Јован Василић.

Како прецизира, основна права потрошача су право на задовољавање основних потреба, право на безбједност, право на информисаност, право на избор, право да се чује глас потрошача, право на правну заштиту, право на образовање и право на здраву и одрживу животну средину. 
 
- Ако дође до кршења потрошачког права, сваком потрошачу закон је омогућио да то право остваре придржавајући се пет поступних радњи, а то су: писмени приговор трговцу, рјешење приговора путем удружења за заштиту потрошача, рјешавање приговора путем Републичке управе за инспекцијске послове, вансудско рјешавање потрошачких права уз посредство удружења за заштит потрошача, а на крају је рјешавање спорова у судском поступку, наводи Предсједник Удружења ,,Звоно“ Јован Василић.
 
портал Семберија инфо (М. Решидовић)