ОТАХАРИН: УНАПРЕЂЕЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

ОТАХАРИН: УНАПРЕЂЕЊЕ РОДНЕ РАВНОПРАВНОСТИ


Удружење грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“  организовало је  у Центру за културу конференцију за медије ,,Сваки дан је дан за права жена“ на којој су најавили активности које ће на пољу превенције насиља над женама и унапређења родне равноправности провести у предстојећем периоду.

Ова конференција за штампу организована је у оквиру пројекта ,,Прихватање родне равноправности за бољу перспективу дјевојчица и жена Ромкиња“ који је подржан од Канадског фонда за локлане иницијативе, а чији је циљ да се кроз подизање свијести младих, чланова ромске заједнице и институција освјести неопходност прихватања стандарада родне равноправности као предуслова за унапређење положаја дјевојчица и жена Ромкиња

-Циљ ове конференције је да укажемо на важност друштвене одгворности и константног ангажмана на превенцији насиља над женама и унапређења родне равноправности. Уназад неколико година смо свједоци да се о женским људским правим обично говори у току глобалне кампање ,,16 дана активизма против родно заснованог насиља“, а да се о проблематици заштите жена и унапређењу њиховог положаја другим данима шути, рекао је извршни директор ,,Отахарина“ Драган Јоковић.

Наведено је да је у току 2019. години на подручју града Бијељине евидентирано  укупно 237 случајева насиља у породици или породичној заједници, од чега су 45 кривична дјела, а у 192 случаја  радило се о прекршајима.

Од 138 жена Ромкиња, које су учествовале у истраживању које су спровели о распрострањености родно зансованог насиља,  њих 70 одсто је искусило неки облик родно заснованог насиља или је нека жена из њихове најближе околине доживјела неки облик насиља, а чак њих 56 одсто није упознато са доступном заштитом од родно заснованог насиља.

У току 2018. године Удружење грађана  „Отахарин“ је надлежним институцијама пријавио шест  дјечијих бракова, односно, бракова малољетних лица, а у 2019. години пријавили су три таква брака.

На конференцији за медије представили су и промотивни видео материјали који су урађени како би се подигала свијест о битним проблемима са којима се суочава ромска заједница, поготово жене и дјевојчице Ромкиње, а све са циљем да се утиче на мобилисање друштвене одговорности и свијести.  Како су нагласили у ,,Отахарину“, треба  преузети дио одговорности за стварање сигурног простора за жене и дјевојчице, без обзира на њихову расу, етничку или религијску припадност.

Семберија ИНФО: М. Решидовић