Аграрни фонд града Бијељина: Подстицај за откупљену јунад 50 фенинга по килограму :: Semberija INFO ::

 

Аграрни фонд града Бијељина: Подстицај за откупљену јунад 50 фенинга по килограму


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић изјавио је да ће, посредством Аграрног фонда града Бијељина, Градска управа помоћи малим фармерима, који нису на списку Агенције за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, око откупа јунади, тако што ће на сваки килограм предате јунади исплатити  50 пфенига подстицаја, уколико до 30. јануара наредне године предају јунад „ЗП Комерцу“ или „Месопродукту“.

„Влада РС је обећала да ће откупити одређени број товне јунади, али су у неравноправан положај доведени мали фармери који нису у обухвату подстицаја на основу усвојеног правилника. Тих од 400 до 500 малих семберских фармера, који имају око 1000 утовљене јунади, не могу оставрити никакав подстицај у односу на загарантовану цијену од 3,9 КМ по килограму. Ми смо одлучили да малим фармерима, који нису на списку Агенције за аграрна плаћања Министарства пољопривреде помогнемо посредством Аграрног фонда. Наша генерална политика је да помогнемо малим произвођачима који се не могу уклопити у пропозиције и критерије  ресорног министрства и у важећи правилник о подстицајима," рекао је градоначелник Мићић.

Он је истакао да се очекује да семберски фармери откупљивачима предају од 800 до 1.000 грла јунади, те би се за ту намјену њима из Аграрног фонда орјентационо могло исплатити око 150.000 КМ подстицаја.

Семберија ИНФО - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић