О ТАПИСЕРИЈАМА МИЛИЦЕ ЗОРИЋ ВЕЧЕРАС У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

О ТАПИСЕРИЈАМА МИЛИЦЕ ЗОРИЋ ВЕЧЕРАС У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈЕ


 Carević na slici - 1959. godina
У  Музеју Семберије, у сриједу, 20. новембра, са почетком у 18 часова, Милица Орловић Чобанов, кустосица у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду, одржаће предавање ,,Традиција и мит као инспирација“.
 
Ауторско предавање Милице Орловић Чобанов одржаће се у склопу пратећег програма  изложбе  ,,Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“, са фокусом на причу о животу и дјелу познате таписеристкиње.
 
Путовање Милице Зорић ( 1908- 1989) кроз примијењену умјетност није било дугог вијека, али је њен допринос био одлучујући за обнову југословенске таписерије. Умјетнички је прво почела да се изражава литерарно, уобличавајући теме које су је заокупљале кроз приповједачке форме. Међутим, тек у зрелим годинама, од 1957. године, опредијелила се за таписерију као ликовни израз.
 

Коњаници - 1969. година

Окосницу и константу њеног богатог опуса, аутентичног и независног од традиционалног поимања овог медија, чини сугестивно наглашавање њене нарави, стања и судбине човјека.    
 
О изложби
 
У Музеју Семберије у току је изложба ,,Таписерије Милице Зорић: синтеза наслеђа и модернизма“, ауторке Милице Орловић Чобанов. Након представљања у Новом Саду изложба гостује у Бијељини до 6. децембра 2019. године, гдје се приказује у оквиру манифестације ,,Вишњићеви дани“.    
 
У склопу реализације остварена је сарадња са легатима Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у окриљу београдског Музеја савремене умјетности и Музеја Семберије у Бијељини, као и сарадња са Музејем примењене уметности. Намјера је да изложба добије карактер ретроспективе, којом се валоризује аутентичан Милице Зорић у националној модерној умјетности и указује на јединствено мјесто опуса ауторке у историји југословенског модернизма.
 

Патуљци - 1964. година
 
Изложбу прати репрезентативан двојезични каталог на српском и енглеском језику, са текстовима кустоса музеја од којих су позајмљена дјела: Светлане Митић, Бојане Поповић, Сандре Весић Тесла, Тање Лазић и ауторке изложбе Милице Орловић Чобанов из Спомен-збирке Павла Бељанског.
 
Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама АП Војводине. 

портал Семберија инфо (М.Решидовић)