Почела изградња Прихватилишта за дјецу у ризику: Свако дијете има право на срећно дјетињство :: Semberija INFO ::

 

Почела изградња Прихватилишта за дјецу у ризику: Свако дијете има право на срећно дјетињство


Текст и фото - Семберија инфо / Љ.Љубојевић

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, заједно са представницима швајцарског Каритаса, посјетио је градилиште будућег Прихватилишта за дјецу у ризику које ће бити изграђено у семберском селу Пучиле и стављено у употребу крајем 2025. године.



“Капацитет Прихватилишта за дјецу у ризику пројектован је за смјештај двадесеторо дјеце. Након вишегодишњих напора и указивања на оправданост изградње оваквог објекта од стране града Бијељина, Центра за социјални рад, Тужилаштва и правосуђа, невладиних организација и Удружења “Отахарин”, коначно присуствујемо почетку изградње прихватилишта за чију изградњу ће бити издвојено 750.000 КМ. За прву фазу изградње изабран је најповољнији извођач и он је већ уведен у радове. Прва фаза изградње коштаће 111.000 КМ, док ће за другу фазу изградње Град из буџета обезбиједити 150.000 КМ. Швајцарски “Каритас” ће у изградњу прихватилишта за дјецу у ризику издвојити 200.000 КМ. Ово је шанса да заједно положимо још један испит у области социјалне заштите и да стварамо љепше, хуманије и уређеније друштво”, истакао је Љубиша Петровић, захваливши се том приликом и Вијећу Европе које је помогло са 30.000 КМ реализацију прве фазе изградње овог објекта. 

“Прва смо јединица локалне самоуправе са оваквим концептом изградње. Дјеца у оквиру својих права морају бити заштићена од занемаривања, злостављања и просјачења”, истакао је градоначелник Петровић.



Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу у Републици Српској изјавила је да је Бијељини неопходан један овакав објекат за смјештај дјеце у ризику.



“Дјеца која се налазе на улици, која су приморана на просјачење и немају адекватно родитељско старање, треба да имају један овакав објекат на располагању. Прихватилиште је важна, али привремена мјера збрињавања дјеце без адекватног родитељског старања и дјеце у ризику. Дјеца ће у овом објекту имати адекватне хигијенске услове и васпитно - образовне, као и психолошко - социјалну подршку. Дјеца у прихватилишту могу да бораве од три до шест мјесеци и ту им мора бити организован сигуран смјештај, наставак образовања и адекватан здравствени надзор, све до повратка у адекватну породичну средину”, истакла је Јованка Вуковић. 

Ана Госе, у име швајцарског Каритаса, истакла је да се прихватилиште за дјецу гради у оквиру пројекта интегралног присиступа ка социјалној инклузији.



“Логично је било да подржимо прихватилиште за дјецу која представљају темељ наше будућности”.

Драган Јоковић, у име Удружења “Отахарин”, изјавио је да  се коначно гради објекат који је неопходан граду, јер ће бити ријешени проблеми дјеце која су злоупотријебљена на било који начин.



“Интерес нашег удружења је да се смањи просјачење ромске дјеце на улици и злоупотреба дјеце у радној експлоатацији. Прихватлиште ће бити на располагању дјеци која су на неки начин угрожена. Имаћемо најмодернији објекат који ће дјеци пружити адекватну заштиту”, истакао је Јоковић.