Фондације Лара из Бијељине и ИНФОХОУСЕ из Сарајева: Саопштење за јавност поводом 8. марта :: Semberija INFO ::

Поводом 8. Марта, Међународног дана жена, Фондација Лара из Бијељине и Фондација ИНФОХОУСЕ из Сарајева желе подсјетити бх. јавност да нема разлога за славље јер

- од 343.500 незапослених у БиХ више од 58 посто или 200.672 су жене,
- око 200.000 жена посао чека више од пет година,
- управљачке структуре највећих компанија у БиХ чини 85 посто мушкараца!

8 . март је дан када се обиљежавају привредна, политичка и друштвена достигнућа жена. Овај дан 2024. године користимо да све послодавце у БиХ подсјетимо на једнакоправност полова на радном мјесту која је загарантована Законом о равноправности полова БиХ а која се на жалост не спроводи у већини привредних субјеката и јавног и приватног профила.

Користимо овај изузетно важан датум да позовемо јавност да се придружи кампањи НИЈЕ ФЕР! Путем кампање “Није фер!” наше организације ће у наредном периоду информисати јавност о кључним проблемима у постизању родне равноправности на бх. тржишту рада те позвати кључне актере да заједно нађемо изведива рјешења и допринесемо смањењу родног јаза.

Пројекат “Међусекторско партнерство за људска права и родну равноправноправност на тржишту рада” имплементирају Фондација ИНФОХОУСЕ и Фондација ЛАРА из Бијељине, а уз подршку Европске уније. Општи циљ овог пројекта је допринијети смањењу дискриминације жена на тржишту рада промовишући и штитећи економска и социјална права жена и јачајући процес ЕУ интеграција.