ПОЧЕЛЕ ПРИЈАВЕ ЗА ИЗБОР СПОРТИСТЕ БИЈЕЉИНЕ ЗА 2023. ГОДИНУ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕЛЕ ПРИЈАВЕ ЗА ИЗБОР СПОРТИСТЕ БИЈЕЉИНЕ ЗА 2023. ГОДИНУ


ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ
 
У организацији ,,Семберских новина’’, под покровитељством Града Бијељина, по 47. пут организује се традиционална манифестација „Избор спортисте године Града Бијељина 2023“.
 
Позивају се клубови да својим приједлозима допринесу успјеху ове манифестације и што објективнијем вредновању успјеха спортских клубова и појединаца у 2023. години.
 
Ове године бира се:
 
• десет најбољих спортиста у сениорској категорији, од којих ће стручни жири прогласити три нај-   успјешнија,
• двије најуспјешније екипе (у мушкој и женској конкуренцији),
• најуспјешнији тренер,
• најуспјешнији спортски радник,
• најбољи педагог физичке културе,
• најбољи спортиста у категорији инвалидних лица,
• најперспективнији млади спортисти (максимално десет спортиста). Под појмом младих спортиста подразумiјевају се jуниори, кадети, пионири, пјетлићи и остали који се нису такмичили у сениорској категорији.
• амбасадор Града Бијељина за 2023. годину.
 
Стручни жири задржава право да не рангира спортисте или клубове, уколико сматра да пласмани у 2023. години нису били на нивоу задовољавајућих резултата и критеријума за избор спортисте године.
 
За сваког предложеног кандидата, или клуб, доставити писмено образложење, уз фотографије са наведеним резултатима и успјесима у 2023. години.
           
Приједлоге доставити у електронској форми на мејл (semberskе[email protected]) до 29. фебруара 2024. године.
 
Додатне информације можете добити на телефон: 055/202-621 или на горе наведени имејл.


 


ПРОПОЗИЦИЈЕ ЗА ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА
 
Овим пропозицијама регулише се организација, начин и остала питања везана за избор десет најбољих спортиста, најуспјешније екипе у мушкој и женској конкуренцији, најуспјешнији тренер, најуспјешнији спортски радник, најбољи педагог физичке културе, најперспективнији млади спортисти, најбољи спортиста у категорији инвалидних лица Града Бијељина.
 
Носилац активности је информативно гласило „Семберске новине“ Бијељина. Покровитељ манифестације је Град Бијељина.
 
Организатор манифестације може обезбиједити једног или више спонзора за ову манифестацију. Након завршене манифестације, евентуални вишак прихода над расходима припада организатору.
 
1. Организацију избора најбољих спортиста и спортских екипа спроводи Организациони одбор од једанаест чланова које именује Градоначелник Града Бијељина својим рјешењем. Организациони одбор именује стручни жири са назначеним предсједником и потпредсједником и исти може да броји пет (5) или седам (7) чланова.
           
2.  Организациони одбор усваја пропозиције за избор најбољих спортиста и спортских екипа Града Бијељина. Жири је у обавези да информише Организациони одбор о току припрема за избор и осталим битним питањима. Организациони одбор не може имати утицаја на одлучивање жирија.
 
3. Бира се десет најбољих спортиста од којих ће се прогласити три најуспјешнија (вреднују се искључиво резултати постигнути у сениорској конкуренцији), двије најуспјешније екипе у мушкој и женској конкуренцији, најуспјешнији тренер, најуспјешнији спортски радник, најбољи педагог физичке културе, најперспективнији млади спортисти (максимално десет спортиста у обје конкуренције), најбољи спортиста у категорији инвалидних лица, амбасадор Града Бијељина за 2023. годину.  Под појмом младих спортиста подразумјевају се јуниори, кадети, пионири, петлићи и остали који се нису такмичили у сениорској категорији. Жири задржава право да не рангира спортисте или клубове уколико сматра да пласмани у 2023. години нису на нивоу задовољавајућих резултата и критерија за избор спортисте године, као и да постхумно одликује заслужне спортисте и спортске раднике.
 
4.  Критеријуми за одлучивање о избору и редоследу спортиста и екипа су:
 
-  Такмичарским и спортским резултатима постигнутим у претходној  години,
-  Степен такмичења на коме су резултати остварени,
-  Посебно се вреднују спортови који су под окриљем Олимпијског комитета и
      који учествују на Олимпијским играма (Олимпијски спортови),
-  Жири приликом одлучивања и вредновања резултата води рачуна о         
   распрострањености конкретне гране спорта, броја регистрованих такмичара у  
  РС као и конкуренције у којој се резултати постижу.
-  Масовност гране спорта и број регистрованих клубова,
-  Код вредновања спортских радника, амбасадора спорта Града Бијељина, 
   тренера и педагога у обзир се узимају искључиво постигнути резултати у 
   протеклој години.
- Одлуке жирија су коначне.
 
5. Уколико дође  до било ког облика вршења притиска на стручни жири од стране наименованих спортских клубова и појединаца о редослиједу и рангирању пласмана на Избору за спортисту године Града Бијељина, као и пропагирање постигнутих резултата на друштвеним мрежама уз помињање наведене манифестације доводи до елиминисања истог за избор спортисте.
 
6. Проглашење и додјела признања најуспјешнијим спортистима извршиће се у накнадно одређеном термину. Трошкови организације проглашења избора најбољих спортиста Града Бијељина за 2023. годину. падају на терет покровитеља манифестације.
 
7. Под појмом најбољих спортиста и спортских екипа подразумјевају се искључиво спортисти и екипе са подручја Града Бијељина који су резултате постигли представљајући клубове са подручја Града Бијељина без обзира на држављанство.
 
8.  Организатори и спонзори могу обезбједити одговарајуће награде, укључујући и материјалне, најбољим спортистима и спортским екипама.
 
 9.  Признања награђеним спортистима уручује Градоначелник Града Бијељина, предсједник Организационог одбора, директор ЈИП „СИМ“ Бијељина, као и други истакнути спортски радници.
 
10.  У случају да жири не буде у могућности да изврши избор спортисте, ту активност ће обавити Организациони одбор. Ово се предвиђа само као крајња могућност.
 
11.  Спортски клубови и друге спортске организације и асоцијације имају право предлагања спортиста и екипа из својих редова као и из других спортова, клубова и организација  које своје спортске активности  спроводе на подручју Града Бијељина. О начинима и роковима за предлагање одлучује Организациони одбор.

ПРЕДСЈЕДНИК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА
Јасмина Абдулахагић