ФОНДАЦИЈА "ЛАРА" БИЈЕЉИНА: ЈАВНИ АПЕЛ :: Semberija INFO ::

 

ФОНДАЦИЈА "ЛАРА" БИЈЕЉИНА: ЈАВНИ АПЕЛ


Поводом саопштења Окружног јавног тужилаштва у Бијељини о потенцијалном кршењу процесних закона и правно обавезујућих међународних уговора од стране Вијећа Окружног суда у Бијељини, у предмету против Миленка Томића из Бијељине, оптуженог за обљубу дјетета млађег од 15 година, женске организације и мреже женских организација у Републици Српској и цијелој Босни и Херцеговини, од правосудних институција и правосудних власти у БиХ,  захтијевају:
  • Да се искористе све законске могућности и главни претрес у суђењу против Миленка Томића из Бијељине, оптуженог да је током августа и септембра 2021. године извршио кривично дјело Обљуба дјетета млађег од 15 година, почињено над дјевојчицом из Бијељине, чланицом спортског клуба чији је био тренер, оконча и на тај начин умањи злоупотреба домаћих процесних закона и кршење међународних конвенција на које упозорава Окружно јавно тужилаштво Бијељина;
 
  • Да Високо судско и тужилачко вијеће, у хитном поступку покрене преиспитивање потенцијалне дисциплинске одговорности чланова судског вијећа у овом предмету јер су дозволили да главни претрес неоправдано дуго траје удовољавајући неоправданим захтјевима одбране оптуженог.

Окружно тужилаштво у Бијељини је 17. јануара објавило на званичној wеб страници Тужилаштва Саопштење за јавност у којем упозоравају да је Вијеће Окружног суда током главног претреса дозвољавало да се, и поред приговора тужилаштва, поступак неоправдано одуговлачи извођењем непотребних доказа и на тај начин довело до повреде начела Закона о кривичном поступку.

Епилог вођења поступка биће да се оптужени пусти из притвора на слободу а да ни првостепена пресуда не буде изречена. Од почетка процеса оптужени је јавно пријетио и дјевојчици и њеним родитељима, због чега могућност његовог изласка на слободу дубоко шокира и узнемирава јавност и обезвређује све постулате правде и смисла рада правосуђа.

ОЈТ Бијељина наводи и да је „судско вијеће занемарило одредбе Закона о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку („Службени гласник Републике Српске“, број: 13/2010, 61/2013 и 68/2020) којима је прописано да је кривични поступак за дјела из члана 184. наведеног закона хитан, а односи се на кривична дјела којим су оштећена дјеца,  а што је у конкретном предмету случај“.

Током главног претреса у овом случају одржано је 28 рочишта, између осталог и на захтјев одбране оптуженог, а претрес је заустављен захтјевом за изузеће двоје судија из Вијећа, чиме је процес претворен у фарсу јер је ријеч о судијама који су током главног претреса, уважили све захтјеве одбране.

Имајући у виду да Окружни суд Бијељина нема одјел за подршку свједоцима, понављање процесних радњи донијело је нове трауме за жртву, њену породицу и свједоке и начињена штета је несагледива, ако се има на уму да наш правосудни систем нема програме подршке жртвама и свједоцима кривичних дјела сексуалног насиља.
 
  • Женске организације, организације за заштиту људских права и права дјеце, јавне личности и правни стручњаци у БиХ, потписници саопштења позивају надлежне власти да под хитно покрену законодавне и друге мјере за успостављање специјализованих услуга подршке за жртве сексуалног насиља, што је препорука ГРЕВИО комитета за БиХ и да признају права на заштиту и подршку жртвама сексуалног насиља,  које су, што случај у Бијељини поново показује изложене и насиљу правосудних институција од којих су тражиле правду и заштиту за насиље које су преживјеле.

Хитна реакција свих у систему правосуђа који за то имају надлежност једини је одговор на злоупотребе постулата “правичног суђења” које су се десиле у Окружном суду у Бијељини. Само тако се вага правде може увести у равнотежу и повратити дио повјерења у правосуђе и људе који обнашају судијске функције.

ПОТПИСИ ПОДРШКЕ
Удружење ,,Жене са Уне“ Бихаћ
Маида Загорац, Сарајево
Удружење грађана ,,Виве жене“ Тузла
Јасмина Чаушевић, Сарајево
Организација ,,Глас жене“ Бихаћ
Еколошко удружење ,,Еко пут“ Бијељина
Снежана Јагодић Вујић, Бијељина
Милкица Милојевић, Бања Лука
Удружење жена ,,Жена“ Јања
Удружење "Медица" Зеница
Миланка Ковачевић
Николија Бјелица Шкриван
Портал ,,Директ“
,,Бањалучки центар за људска права", Бања Лука
,,Женска мрежа БИХ“
Удружење жена Дервента
Фондација ,,ИНФОХОУСЕ“ Сарајево
Удружење ЦРОА Сарајево
Удружења „Сека“ Горажде
Удружење Мрежа за изградњу мира
Сарајевски отворени центар
УГ Будућност Модрича
Гордана Видовић
Иницијатива Грађанке за уставне промјене
Удружење „Наша дјеца“ Сарајево
Данка Зелић
НВО Удружење грађанки „Грахово“ Босаанско Грахово
Фондација ЦУРЕ, Сарајево
Фондација “Удружене жене” Бања Лука
Хелсиншки парламент грађана Бања Лука
Фондација локалне демократије Сарајево
УЖ ,,Маја“ Кравица
Удружење ,,Жена БИХ“ Мостар
ХО ,,Хоризонти“ Тузла
Магдалена Тошић
Бегзада Јовановић
Урем ,,Сигуран корак“ Бијељина
,,Женска задруга“ Бијељина
Светлана Рашевић-Сарић
Јованка Вуковић
Удружење жена са инвалидитетом ,,Импулс“, Бијељина
Иницијатива грађанки/на Мостар
Удружење ,,Земља дјеце у БИХ“ Тузла
Удружење активних жена "ГЕНДЕР" Брчко
Лана Јајчевић, Бања Лука
Јелена Нововић
Сања Тодоровић
Боса Милетић
Удружење жена Вишеград
Драгана Ђурић
Удружење „Форум жена“ Братунац
Станка Франчић
Удружење жена Ромкиња (УЖР) “БОЉА БУДУЋНОСТ” Града Тузла
Индира Бајрамовић
Коалиција ,,КОЛОСИ“ Бијељина
Милорад Јовић
Дубравка Ковачевић
Мелани Исовић
Нина Алексић
Ана Котур-Еркић
Центар женских права, Зеница
Сигурна мрежа БИХ
Ана Медан
Зилка Спахић
ТПО Фондација, Сарајево
Мрежа НВО за права дјетета "Снажнији глас за дјецу"
Женска ромска мрежа "Успијех"
Слађана Цвјетковић
Сандра Муратовић