ОБИЉЕЖЕНО БАДЊЕ ВЕЧЕ И У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНО БАДЊЕ ВЕЧЕ И У БИЈЕЉИНИ


Извор: Семберија инфо

У Бијељини је вечерас уприличено паљење бадњака на платоу испред Градске управе Града Бијељина. Прије чина паљења бадњака служено је вечерње богослужење у цркви Светог Георгија које је предводио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије. Након литургије, свештенство и вјерујући народ је литијом градским улицама дошло пред зграду Градске управе.

- Вечерашња ноћ најављује долазак Божића. Освећење бадњака је један наш православни, српски обичај који нам указује на те догађаје из библијске историје када се Христос родио у витлејемској пећини. Скромно али веома достојанствено. Зато и ми, православни Срби у своје домове уносимо бадњаке да се подсјетимо на те догађаје првенствено желећи да срца наша постану витлејемске пећине у којима ће Господ, у којима ће Пресвета Богородица, у којима ће Сви свети обитавати. То је смисао онога што ми празнујемо на Божић, браћо и сестре“, поручио је окупљенима епископ зворничко-тузлански Фотије, упутивши окупљене да једну гранчицу бадњака, као благослов понесу у своје домове, те да се „међусобно друже, мире и заједничаре“.



Окупљенима се обратио и градоначелник Града Бијељина, Љубиша Петровић изразивши своје задовољство што се, из године у годину повећава број људи који присуствује освештавању и паљењу бадњака испред Градске управе.

- Драга браћо и сестре, нема веће радости од нашег Божића, од породичног сабрања, од дјечијег осмјеха и од ријечи мудрости и стрпљења које нам упућује наш преосвећени владика а које нас упућују да даље развијамо наш град. Град у којем ћемо заједно остати посвећени оним истинским вриједностима напретка и развоја нашег друштва и наше Бијељине. Хајде да вечерас одавде, свеколиком српском роду широм свијета, пожелимо мир, благостање и сваку личну и породичну срећу, нарочито нашој браћи и сестрама на мученичком Косову и Метохији. Исто пожелимо свим припадницима хришћанске вјере и свим добрим људима да у току 2024. године имамо што мање изазова а што више молитве, мудрости и сабрања“, рекао је градоначелник Бијељине.