БИЈЕЉИНСКА ПРОСВЈЕТА И ГРАД БИЈЕЉИНА: НА ФИЛИПОВИМ СТАЗАМА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКА ПРОСВЈЕТА И ГРАД БИЈЕЉИНА: НА ФИЛИПОВИМ СТАЗАМА


Градски одбор СПКД „Просвјета” Бијељина и Град Бијељина, у сарадњи са градским установама и организацијама, организују манифестацију 26. „Вишњићеви дани” која ће трајати од 4. до 8. новембра. Овогодишњи „Вишњићеви дани” биће у знаку 800 година аутокефалности српске православне цркве и 115 година од оснивања СПКД ,,Просвјета" Бијељина. У претпрограму манифестације одржаће се такмичење рецитатора и бесједника и 10. сусрети младих пјесника „На Филиповим стазама”.
 
Програм ће почети у понедјељак, 4. 11. у 15 часова полагањем вијенаца на споменик Филипу Вишњићу и подизањем заставе „Вишњићевих дана” на платоу испред Народне библиотеке „Филип Вишњић” у Бијељини. Централна свечаност - свечана академија биће одржана истог дана у 19 часова у Центру за културу. Ове године о Филипу Вишњићу бесједиће Анђелко Анушић, књижевник из Новог Сада.
 
Програм манифестације ће обухватити: изложбу ,,Слике из живота под окупацијом''. Живот и страдање становништва југа Србије у Великом рату, промоција зборника „Јужни српски крајеви у 19. и 20. веку: друштвено-економски и политички аспект“, промоције актуелних издања, културно - умјетнички програм ,,Савеза слијепих Републике Српске", концерт ансамбла ,,VisAntiqua" из Београда, гусларко - епско, поетско - историјске часове у Међашима и Трнови, посјету Манастиру Тавна... На промоцији зборника „Јужни српски крајеви у 19. и 20. веку: друштвено-економски и политички аспект“  говориће др Дејан Антић, доцент Филозофског факултета Универзитета у Нишу, др Иван Бецић,  виши научни сарадник Института за српску културу у Приштини са привременим сједиштем у Лепосавићу и др Драга Мастиловић, ванредни професор и декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Покровитељ манифестације су Град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.
 

портал Семберија инфо