ЖИВОТ У ЗАЈЕДНИЦИ ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ЧИНИ РАВНОПРАВНИМ :: Semberija INFO ::

 

ЖИВОТ У ЗАЈЕДНИЦИ ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ЧИНИ РАВНОПРАВНИМ


У Центру за културу одржана је интерактивна радионица  под називом ,,Равноправно учешће у заједници кроз остваривање људских права за особе са инвалидитетом“ који у оквиру пројекта  ,,Заједно до напретка!“ имплементира Хуманитарно удружење жена ,,Арта“ у партнерству са Регионалним удружењем ампутираца Бијељина, а уз подршку Градске управе града Бијељине. 

Пројекат ,,Заједно до напретка!“ реализује се у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану ( РеЛОаД),  који финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини, односи се на побољшање услуга за лица са инвалидитетом на подручју града Бијељине, унапређење едукативних и креативних садржаја за особе са тешкоћама у развоју, побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом, обуке и креативне радионице са фокусом на енглески језик, ИТ сектор и стицање нових вјештина дјеце и младих.



Координаторка пројекта, предсједница Хуманитарног удружења жена ,,Арта“ Радмила Симић, прецизира да је пројекат отпочео првог септембра 2019. године и да се реализује у Бијељини.

Наглашава да је  сврха пројекта инклузивним услугама и подизањем нивоа свијести најрањивијих омогућити изједначавање људских права, унаприједити едукативне садржаје за дјецу и младе са тешкоћама у развоју, побољшати квалитет живота лица са инвалидитетом у граду Бијељини и омогућити остваривање локалних приоритета, у складу са Стратегијом развоја. 

-Планирали смо  и три интерактивне радионице. Прва се одржава 24. октобра и обухвата неколико важних области, а то су појам људских права, упознавање са УН Конвенцијом о правима особа са инвалидитетом, упознавање са законима и правилницима који регулишу права особа са инвалидитетом на локалном и ентитетском нивоу, те рад са младим особама са инвалидитетом како би препознали властити идентитет и пронашли своје мјесто у друштву, наводи Радмила Симић. 

Како истиче, циљ радионица је да се отклањају узроци који дискриминишу особе са инвалидитетом како би се лакше и равноправно интегрисали у друштвене процесе. 

-Главни приступ радионица заснован је на концепту људских права који у први план ставља особу, њене могућности, права, обавезе и одговорности, а не инвалидитет. Радионице требају сагледати проблем друштва које није створило исте услове и могућности за све грађане, без обзира на различитости, а посебно за дјецу и особе са инвалидитетом, каже Радмила Симић, наглашавајући да радионицама желе промовисати приступ рјешавању проблема особа са инвалидитетом заснован на концепту људских права, промовисан кроз сарадњу организација цивилног друштва, локалне власти и медија. 

Семберија ИНФО/ М. Решидовић
Фото: Б.Милошевић