Maлигне болести као најчешћи узрок губитка радне способности :: Semberija INFO ::

 

Maлигне болести као најчешћи узрок губитка радне способности


Већ дужи низ година најзаступљенија обољења која су најчешћи узрок губитка радне способности у Републици Српској су малигне болести са 22,42%, потом слиједе кардио-васкуларне болести са 19,92% и душевне болести  са 19,86%. 
 
У поређењу са државама окружења и у Европи гдје су болести кардиоваскуларног система најчешћи узрочник настанка инвалидности, у Републици Српској већ деценију, губитак радне способности услед обољења од малигних болести је водећи узрочник. Све до 2012. године кардиоваскуларна обољења у Републици Српској била су најзаступљенији узро-чник настанка инвалидности, односно губитка радне способности, као што је то случај и у највећем броју како европских, тако и земаља широм свијета.
 
Малигне болести заједно са кардиоваскуларним и душевним обољењима у овој години чине чак 61,20% узрока настанка инвалидности, односно губитка радне способности што је изузетно висок проценат. У протеклој години налаз, оцјена и мишљење љекара вјештака у 366 случаја гласио је, губитак радне способности услед малигних обољења.

Дакле, код готово сваког четвртог осигураника који је након вјештачења изгубио радну способност, узрок је нажалост било, малигно обољење. 
 
Када погледамо раније пребивалиште осигураника код којих је губитак радне способности  обољења од малигних болести, јасно је видљиво да они углавном долазе, нажалост, са подручја која су у протеклом одбрамбено отаџбинском рату била изложена бомбардо-вању пројектилима са осиромашеним уранијом од стране појединих чланица НАТО пакта. Ово безумно бомбардовање поред директне изложености припадника Оружаних снага Републике Српске и цивилног становништва довело је до загађења и животне средине земље, ваздуха и воде које је кулминирало управо у последњих десет година. Колико ће се још осјетити последице овог безумног бомбардовања свједочиће нажалост раст процента обољења и смртних исхода грађана Републике Српске услед малигних обољења.