КОАЛИЦИЈА ОРГАНИЗАЦИЈА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ „КОЛОСИ“ :: Semberija INFO ::

 

КОАЛИЦИЈА ОРГАНИЗАЦИЈА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ „КОЛОСИ“


Неопходно олакшати и побољшати живот младим особама са инвалидитетом

У организацији Коалиције организација особа са инвалидитетом „Колоси“, у Бијељини је одржан округли на тему „Повезивање младих особа са инвалидитетом ради укључивања и креирања политика за њихов бољи положај у друштву“, на којем је закључено да сви надлежни требају да уложе напоре како би се побољшао живот младих особа са инвалидитетом.

Како је речено на скупу, основна улога младих ће бити да се повежу са удружењима и институцијама система који се баве генерално питањима положаја младих особа и да се унутар тога изборе за репрезентативност односно да постану легитимни представници интереса младих особа са инвалидитетом. Од посебно значаја, како је речено, ће бити повезивање са Омладинским савјетом РС. Ивана Стевановић, предсједавајућа Актива младих особа са инвалидитетом при „Колосима“, рекла је да млади са инвалидидтетом и даље имају бројне свакодневне проблеме.

​То су прије свега, каже она, хоризонтална и вертикална архитектонска неприступачност, неприступачност превозним јавним средствима, дискриминација, ниска стопа запослености, неадекватан образовни систем...„Циљ данашње радионице је да се повежемо са осталим удружењима,  организацијама и институцијама које се баве положајем младих особа у друштву“, истакла је Стевановићева. Ангелина Филиповић, координатор локалног тима Бијељина  – Асоцијација средњошколаца у БиХ, сматра да се заједничким снагама и мишљењима треба ићи ка томе да се побољша положај младих и да се ријеше њихови проблеми.  „Ми се бавимо проблемом средњошколаца у БиХ, односно конкретно у нашој локалној заједници. Мислим да је ово добар скуп, јер би требало да  заједно  учествујемо у побољшању статуса средњошколаца и омладине, рекла је Филиповић.  „Ништа о нама без нас“ је једна од синтагми по којој се препознаје покрет особа са инвалидитетом. „На трагу ове синтагме је и постизање стратешког циља који би требало да омогући да су сва питања везана за питања младих буду укључене и младе особе са инвалидитетом које ће имати легитимитет да представљају специфичне интересе своје групације“, истакнуто је на округлом столу. На скупу су учествовали младе особе са инвалидитетом, Асоцијација средњошколаца у БиХ, локални тим Бијељина, представници Градске управе Бијељина и „Колоса“. Представници Градске управе истакли су да ће Град Бијељина помоћи овој популацији у складу са могућностима, уз напомену да Град Бијељина има документ „Омладинска политика“.

Семберија инфо