БИЈЕЉИНА: ДЈЕЦА ИЗВЕЛА ПРИРЕДБУ О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ДЈЕЦА ИЗВЕЛА ПРИРЕДБУ О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ



И ове године, у периоду од другог до осмог октобра на подручју Бијељине се бројним манифестацијама обиљежава „Дјечија недјеља“. Тим поводом, Дневни центар за дјецу у ризику који дјелује у склопу Центра за социјални рад Бијељина данас је организовао приредбу коју су извели штићеници центра. Приредба је инспирисана актуелном темом вршњачког насиља гдје су, уз помоћ стручног особља центра његови корисници осмислили једну учионицу и причу о сасвим обичном школском часу, затим сукобу између двојице ученика и расплету у виду резрјешавања такве неугодне ситуације. Своју представу су завршили стиховима: „Сви треба да знају шта другарство значи...“.



- Са великом жељом смо припремали данашњу приредбу и са великим нестрпљењем очекивали данашњи наступ. За неке од ове дјеце био је ово први пут да изађу на позорницу, да пред публиком нешто кажу, отпјевају или изведу. Овдје, у Дневном центру за дјецу у ризику имамо преко 40 активних корисника са којима проводимо вријеме прије или послије њихових редовних школских обавеза. Заједно учимо, радимо неке креативне задатке, имамо и своју башту у којој узгајамо поврће... тако се и родила идеја на дамо допринос обиљежавању „Дјечије недјеље“ организовањем ове приредбе“, изјавила је за „Семберија ИНФО“ Невена Јовановић, руководилац Дневног центра за дјецу у ризику.



Међу онима који су се одазвали позиву малишана из Дневног центра био је и први човјек градског парламента, Александар Ђурђевић. Он је изразио задовољство због свега виђеног у овој установи а нарочито начином на који су корисници центра осмислили и представили један јако актуелан друштвени проблем какав је вршњачко насиље.

- Канцеларија омбудсмена за дјецу се често сусреће са проблематиком вршњачког насиља и јако ми је драго да су дјеца у овом центру искористила своје таленте да управо ову тему узму за основу своје приредбе. Вршњачко насиље јесте озбиљан проблем на који треба да дјелујемо превентивно, кроз едукацију од вртићког узраста па даље јер, нажалост свједочимо какве тешке посљедице такво понашање може изазвати. Након ове приредбе морам рећи да сам захвална и особљу Дневног центра за дјецу у ризику које се са пуно љубави и професионализма односе према дјеци која долазе у овај центар“, рекла је Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу у РС.


Семберија инфо - И. Гутић