МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СИНИША КАРАН У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

МИНИСТАР УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СИНИША КАРАН У БИЈЕЉИНИ


Синиша Каран: Нема тог криминала и криминалне групе која је јача од полиције

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић данас су у Бијељини одржали састанак са руководством бијељинске Полицијске управе.
 Након састанка, министар Синиша Каран је на краћој конференцији за новинаре испред зграде Полицијске управе Бијељина изразио подршку Полицијској управи Бијељина након тешког губитка и ликвидације полицијског службеника Ненада Марковића.

 “Убијен је наш колега, дугогодишњи криминалистички инспектор и млад човјек који је иза себе оставио породицу. Тешко је, можда је и најтеже у Министарству унутрашњих послова изгубити колегу. Заправо, најтеже је у овом тренутку његовој породици. И на овакав начин, јавно, још једном, у име Министарства и у своје лично име желим да изразим најдубље саучешће породици нашег покојног колеге. Морам истаћи да код овако тешког кривичног дјела, тешког убиства, Полицијска управа Бијељина је на брз , професионалан начин и адекватан начин реаговала, откривши за најкраће вријеме, у том тренутку непознате, извршиоце овог кривичног дјела. Брзо су ухваћени и приведени надлежном тужилаштву. Овом приликом желим да похвалим и сарадњу тужилаштва и Полицијске управе . Ово је доказ да код најтежих кривичних дјела убистава, као што је и убиство нашег полицијског службеника Марковића, ефикасна и брза интервенција и примјена најефикаснијих метода блокада и задржавања свједока на лицу мјеста, као и све друге радње које су извели непосредно након извршења кривичног дјела, уз сарадњу са тужилаштвом, допринијели су да се ово кривично дјело ријеши”, изјавио је министар Синиша Каран, нагласивши да је изузетно важно што је ово и овакво кривично дјело брзо расвијетљено.




 “Нерјешавање оваквих кривичних дјела, гдје је убијен полицајац, створило би додатну бригу код грађана, не само Бијељине, већ и цијеле Републике Српксе, створило би бојазан и страх за њихову безбиједност. Грађани Бијељине не треба да страхују и да брину. Нема мјеста за страх, јер је безбједносна ситуација у Бијељини и цијелој Републици Српској под контролом МУП-а Републике Српске, односно овдје, Полицијске управе Бијељина. Нема тог криминала и те криминалне скупине која је јача од полиције. Полиција је та која ће стварати безбједносни амбијент у Бијељини и у Републици Српској. Тако је било увијек, а биће и сада и убудуће”, нагласио је министар Каран, нагласивши да се са надлежним тужилаштвом предузима и низ других мјера и истражних радњи на потпуном документовању овог кривичног дјела.

“ У овом тренутку, због постојања основане сумње за ова четири лица, да су извршили ово кривично дјело, да ли су остала тројица помагачи или суизвршиоци, то ћемо још да видимо, али докази иду у правцу јачег степена помагања ове тројице непосредном егзекутору и они ће вјероватно бити једна врста саизвршилаца. Наравно, суд ће цијенити те доказе. Сматрам да смо прикупили довољно доказа за потпуно поткрепљивање основане сумње за извршење овог кривичног дјела. Рећи ћу поново, изгубили смо Ненада Марковића, а он је био примјер како треба радити у полицији. Сви полицијски службеници су положили заклетву и изјаснили су се да ће својим животом штитити Устав и безбједност својих грађана. Нажалост, тридесет и један припадник МУП-а РС од 1996. године до данас дао је свој живот  током обављања полицијске дужности и службених послова и задатака. Њих двадесет је смртно настрадало у директном извршавању овлаштених службених радњи, њих тринаест је убијено. Само у посљедњих неколико година догодило се неколико ликвидација полицајаца, као и у случају нашег Ненада. Поменућу само Раденка Башића, гдје се догодила класична ликвидација у засједи, Драгана Ђурића који је убијен у терористичком акту и да не набрајам даље. Посљедњих година око четири стотине наших полицајаца лакше је повријеђено у интервенцијама, а око тридесет њих је теже повријеђено. Свакодневни су напади на полицију. Овај примјер мора да нам да снагу да се у оквиру наше заједнице, у оквиру Министарства унутрашњих послова, што више вежемо и солидаришемо, а то радимо и данас својим присуством овдје. То смо радили и у ноћи када је извршено ово кривично дјело, када су сви оперативни капацитети МУП- РС били ангажовани и дали свој пуни капацитет да се у року од два сата открију извршиоци овог кривичног дјела који су лишени су слободе”, истакао је министар Каран, нагласивши да МУП РС има снажне кадровске капацитете и техничку опремљеност да се може суочити с оваквим случајевима.

  “Најбоље ћемо се суочавати  против оваквих случајева превенцијом. Ми радимо на томе да не дође до оваквих кривичних дјела, а када до њих дође, да их можемо ефикасно рјешавати. Само ћу још рећи да грађани Бијељине не треба да буду узнемирени. Полицијска управа Бијељина обавља своје послове у пуном капацитету. Гарантујемо безбједност сваком грађанину Бијељине. Са данашњим даном, за протеклих девет мјесеци,  имамо 601 кривично дјело у овој Полицијској управи. Када је ријеч о кривичном дјелима против живота и тијела, њих је било 47 за девет мјесеци у Биејљини и сва та кривична дјела су расвијетљена. У паду је број прекршаја јавног реда и мира. Није било ниједног нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, са више од пет лица. Посљедњи случај са три лице је идентификован и биће брзо разријешен. Понављам још једном, грађани морају да вјерују својој полицији. Ово су тренуци када ми од грађана тражимо бољу сарадњу с полицијом. Биће боље и полицији и грађанима. Ово су тренуци када морамо јачати, када морамо дићи главу, бити тужни због нашег колеге, кога не можемо више вратити, али и поносни што смо имали таквог полицајца и што имамо  такве полицајце који су спремни да за народ и државу дају и свој живот”. Изјавио је министар Синиша Каран.
Љ.Љубојевић
Семберија инфо