ЦК БИЈЕЉИНА ДОНИРАО ПАКЕТЕ ПАЦИЈЕНТИМА ПУЛМОЛОШКОГ ОДЈЕЉЕЊА У БОЛНИЦИ “СВЕТИ ВРАЧЕВИ” :: Semberija INFO ::

 

ЦК БИЈЕЉИНА ДОНИРАО ПАКЕТЕ ПАЦИЈЕНТИМА ПУЛМОЛОШКОГ ОДЈЕЉЕЊА У БОЛНИЦИ “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”


Поводом обиљежавања Недјеље борбе против туберкулозе, волонтери Црвеног крста Бијељина, посјетили су Пулмолошко одјељење и уручили 11 хигијенских пакета и пакете здраве исхране, а за особље су донирали пакет са медицинским маскама. Секретар  Градске организације Црвемог крста Бијељина Александар Савић, истакао је да је ово мали знак пажње за пацијенте који се налазе на Пулмолошком одјељењу.



-Задатак Црвеног крста је и превентивно дјеловање и подизање свијести становништва о овој болести. Кад су у питању дјеца, у оквиру Недјеље борбе против туберкулозе, ми обилазимо школе гдје са докторима вршимо едукативна предавања. Такође, наши волонтери врше и продају маркица, а циљ свих нас је да укажемо на значај борбе против туберкулозе која је изљечива, ако се на вријеме открије”, рекао је Савић. У име Болнице “Свети врачеви”, захвалност је изразио помоћник директора ове установе, др Немања Јанковић.



-Захвални смо Градској организацији ЦК Бијељина на донацији, а морам истаћи да иначе имамо одличну сарадњу. Када говоримо о Недјељи борбе против туберкулозе, морам рећи да се ово обољење везује за земље у развоју или неразвијене земље. Туберкулоза је изљечива са адекватном терапијом, а што се тиче нашег Пулмолошког одјељења, у протеклих неколико година смо напредовали кадровски и по питању обезбјеђивању медицинске опреме, а морам истаћи и да се много улаже и у развој грудне хирургије у нашој установи”, рекао је др Јанковић. Он је додао да на одјељењу пулмологије имају три пацијента и појаснио да се туберкулоза преноси капљичним путем.

-Симптоми су стандардни, а то су температура, сув кашаљ, искашљавање сукрвице И болови у грудима”, појаснио је др Јанковић. 

(Семберија инфо)