ПОТПИСАН УГОВОР О ПРОЈЕКТУ САНАЦИЈЕ ИЗВОРИШТА, ИЗГРАДЊЕ НОВИХ ТАЛОЖНИКА И САНАЦИЈЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОТПИСАН УГОВОР О ПРОЈЕКТУ САНАЦИЈЕ ИЗВОРИШТА, ИЗГРАДЊЕ НОВИХ ТАЛОЖНИКА И САНАЦИЈЕ ВОДОВОДНЕ МРЕЖЕ


У организацији Министарства финансија Републике Српске, потписан је Уговор о преносу кредитних средстава Европске инвестиционе банке по пројекту "Водовод и канализација II" и Меморандум о начину реализације пројекта са локалним заједницама у Српској.

„Јуче сам у Бањалуци потписао Уговор о преносу кредитних средстава Европске инвестиционе банке за финансирање пројекта нашег водовода у Лопарама „Санација изворишта, изградња нових таложника и санација водоводне мреже“, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.

Он је навео да је вриједност кредита које општина Лопаре узима за наведену сврху 1 002 229 KM, на рок отплате од 25 година, а укупна вриједност пројекта је 2 000 000 КМ.

„Ради се о повољним кредитним средствима, а потребно је да још обезбиједимо и грант средства у износу од 50 одсто у односу на укупну вриједност пројекта који је дефинисан нашим пројектним приједлогом, који има за циљ рјешавање проблема замућености воде и објезбеђивања довољних количина воде у сушном пероду“, образложио је Савић.

Начелник општине Лопаре је додао да ће се са процесом избора извођача и јавних набавки који ће ријешити проблеме водовода у Лопарама ускоро започети, те да потписани пројекат треба да се заврши до краја 2024. године.

Са представницима локалних заједница Уговор и меморандум, у Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, је потписала министар финансија Српске Зора Видовић.

Укупна вриједност пројекта "Водовод и канализација у Републици Српској II" је 60 милиона евра, а у њему ће поред Лопара учествовати још 23 локалне заједнице. Учешће општина је 30 милиона евра, а остатак из кредита Европске инвестиционе банке.

Влада Српске одобрила је пројектне планове чиме су испуњени услови за наредну фазу, с обзиром на то да су до сада Лопаре, Градишка, Зворник, Теслић, Невесиње, Вукосавље, Прњавор, Приједор, Требиње, Пале, Рогатица, Лакташи, Источна Илиџа и Милићи испунили све потребне услове за реализацију пројекта.