Одржана промоција збирке пјесама младог аутора Лазара Маловића :: Semberija INFO ::

 

Одржана промоција збирке пјесама младог аутора Лазара Маловића


У препуном холу  Основне школе „Вук Караџић“ Бијељина вечерас је одржана промоција збирке пјесама „Пут мог дјетињства“, аутора Лазара Маловића, ученика осмог разреда ове школе. Лазар Маловић, поред писања поезије, тренира теквондом, те је носилац црног појаса, а такође је и један од најмлађих филателиста у Републици Српској.



Лазар Маловић, аутор књиге „Пут мог дјетињства“ за портал „Семберија инфо“ казао је да је у свијет поезије „закорачио“ у четвртом разреду основне школе, те да је након тога правио паузе, све док његов таленат није открила његова наставница српског језика и књижевности, Славица Рачановић.



-Захваљујући мојој наставници Славици објавио сам збирку пјесама, која је вечерас и представљена. У мојој књизи своје мјесто су нашли људе које ја поштујем, као и хобији којима се ја бавим.  Инспирације за пјесме ми дођу на једном и наравно ја то одмах запишем, од једне реченице настане стих, од стифа строфа, а од строфе цијела пјесма. Моји пјеснички узори су Десанка Максимовић, Љубивоје Ршумовић и Алекса Шантић, а у животу првенствено моји родитељи, брат као и тренер“, казао је млади пјесник Маловић.

Славица Рачановић, наставница српског језика и књижевности у Основној школи „Вук Караџић“, истакла је да се  поезија Лазара Маловића испуњава складом израза и тонова.



-Лазар је неисцрпан у својим темама и мотивима, тако да ова књига заслужује заиста да буде наша без обзира на године које имамо. Безброј стихова упућује на младалачко мирење и задовољство са овим свијетом. Такође, он се дотакао тема које и нама одраслима стварају забуну и мени као наставнику ментору остаје да и даље радим са оваквим талентованим ученицима, да их пратим у њиховом напредовању и да им заиста помогнем да имају успјеха у свом животу. Ми сви знамо да су дјеца једини и прави разлог нашег постојања“ нагласила је Рачановићева.

Наставница српског језика и књижевности, Славица Рачановић добитница је овогодишње Светосавске награде, те је и изабрана да као једини наставник са ове регије учествује у пројекту „Наум“ у оквиру ког ће наставници радити са даровитом и талентованом дјецом.



Предраг Рачановић, директор Основне школе „Вук Караџић“ Бијељина рекао је да вечерашњи догађај од изузетног значаја за њихову школу, те истакао да ће Лазареве дивне пјесме засигурно имати велики значај у животу и раду њихове школе у будућности.



-Промоција ученика као што је Лазар веома је значајна из разлога што треба промовисати позитивне вриједности, како би и остали ученици схватили да је рад, знање и труд оно што доводи до резултата. Наш Лазар је једно дивно дијете, који је осми разред, а већ је тај свој поетски дар испољио. Веома је важно да у овом моменту истакнем да су сви наши наставници посвећени откривању младих талената и њиховог дара, те да у том смислу они пружају подршку свим ученицима из различитих области. Такође је битно напоменути да је ту дјецу важно пратити, подстицати и пружати им подршку у сваком смислу на путу њиховог развоја“, закључио је Рачановић.

Семберија инфо