У ОШ „Петар Петровић Његош“ одржан јавни час поводом обиљежавања 15. Септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе :: Semberija INFO ::

 

У ОШ „Петар Петровић Његош“ одржан јавни час поводом обиљежавања 15. Септембра - Дана српског јединства, слободе и националне заставе


Ученици наше школе су се потрудили да културно-умјетничким програмом увеличају 15. септембар у знак сјећања на 1918. годину, када је у Првом свјетском рату пробијен Солунски фронт. 
 
Овај велики празник се слави од 28.августа 2020. године, када је руководство Србије и Републике Српске на заједничкој сједници у Београду донијело одлуку да Србија и Република Српска славе заједнички празник- Дан српског јединства, слободе и националне заставе. 


 
Програм, који су припремили ученици предметне наставе заједно са наставницима националних предмета  (Историје и Српског језика) и Музичке културе, је изведен у склопу школског часа који је одржан у холу школе. Час су пратили сви наставници и ученици школе. На самом почетку у име директора школе, Зорана Јовановића  присутне је поздравила Валентина Иванић, педагог школе. Захвалила се ученицима и наставницима који су учествовали у припреми програма и истакла да је 15. септембар дан слоге, јединства, слободе и части и да дјеца, а и ми одрасли требамо бити свјесни наше националне, културне и цивилизацијске припадности. 
 
Обиљежавање празника има за циљ да оснажи јединство и духовност српског народа без обзира на географске просторе на којима Срби живе. 
 
Пригодан програм посвећен Дану српског једниства, слободе и националне заставе је водила Катарина Гаврић, ученица VII-2 разреда. Химну Републике Српске „Моја Република” и „Боже правде” Републике Србије, извео је хор ученика у пратњи наставнице Музичке културе, Светлане Богичевић. 
 
Стихови пјесме „Наслеђе” Милана Ракића на данашњи дан имају посебну симболику и значај. Пјесник се идентификује са страдалничком историјом свога народа. Игор Панић, ученик VII-2 разреда је рецитацијом ове пјесме на посебан начин дочарао дјелић богатства наше домовине. 
 
Поред химни, чланови Школског хора у пратњи Музичког оркестра извели су стихове емотивне композиције „Вила са Кошара” који никога од присутних нису оставили равнодушним. 
 
У програму су наступиле и ученице Александра Клиндо, са рецитацијом „Моја отаџбина” Алексе Шантића и Сара Благојевић „Домовина се брани љепотом”  Љубивоја Ршумовића, наших великих пјесника који су писали испуњени љубављу према родној груди, успоменама, традицији и обичајима. 


 
О значају Српског јединства, слободе и националне заставе, говорио је Александар Секулић, ученик VIII-2 разреда, који је поручио да нас данашњи дан непрестано сјећа и опомиње да је јединство неопходно за опстанак и напредак и да је слобода оличена у бојама наше заставе која се виори данас широм Републике Српске и Републике Србије, непроцјењива и посебна.  Александар је у склопу састава на тему „Пробој Солунског фронта” истакао да данас славимо дан када величамо српску тробојку. Она је знак да јединство, слобода и част немају цијену. 
 
Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, публика је имала прилику да погледа пригодне паное посвећене данашњем датуму које су припремили ученици наше школе. 
 
Ово је дан идентитета, који јасно говори ко смо, одакле долазимо и гдје идемо. Због свих оних који су под великом тробојком дали животе данас обиљежавамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе.