Истраживачко Документациони Центар Сарајево: У Бијељини представљен Босански атлас ратних злочина 92 -95 :: Semberija INFO ::

 

Истраживачко Документациони Центар Сарајево: У Бијељини представљен Босански атлас ратних злочина 92 -95


Мирсад Токача, директор Истраживачко Документационог Центра из Сарајева, у сарадњи са Удружењем жена „Лара“ из Бијељине, отпочео је у Бијељини серију јавних презентација „Босанског атласа ратних злочина 92 -95“ који је, како је истакао, резултат дугогодшњег рада на документовању ратних злочина у БиХ и који ће у наредна два мјесеца бити представљен у градовима широм БиХ.

„Ради се о дигиталном меморијалу посвећеном грађанима ове државе, како војницима, тако и цивилима. Већ десет година се боримо  да се овај атлас појави у јавности. То је наш покушај да његујемо једну културу сјећања која неће бити заснована на било каквој врсти дискриминације људи на етничкој, вјерској и идеолошкој основи. Наш рад желимо учинити јавним, подложним критици. Оно што смо урадили, желимо да доживи поновне провјере, допуне, те да све информације буду доступне грађанима и да они могу утицати на евентуалне измјене и исправке. На дневној основи смо изложени различитим облицима политичких, идеолошких и вјерских манипулација  жртвама...



...Сви се у жртве куну, а неће нико да подвуче црту и да направи коначан биланс. Када смо завршили посао на попису жртава, прије скоро десетак година, и након објављивања „Босанске књиге мртвих“, одлучили смо да све оно што смо радили поново ставимо на провјеру и да грађани поново могу у миру својих домова изаћи на веб сајт и видјети све податке“, истакао је Мирсад Токача, нагласивши да ће у наредна два мјесеца „Босански атлас ратних злочина“ бити промовисан широм БиХ, те да ће у децембру овај атлас бити потпуно јаван, уз бесплатан приступ кориштењу података.

Семберија инфо/Љ. Љубојевић