Одржан састанак са семберским фармерима о посљедицама које је изазвала афричка куга свиња :: Semberija INFO ::

 

Одржан састанак са семберским фармерима о посљедицама које је изазвала афричка куга свиња


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић са сарадницима и помоћник републичког министра за пољопривреду Саша Лалић разговарали су данас у Бијељини са семберским узгајивачима свиња који су претрпјели огромне губитке на својим фармама од афричке куге свиња.

Према најновијим информацијама, у Семберији је до сада еутанизирано око 21.300 свиња и штета износи око осам милиона КМ.

Саша Лалић, помоћник министра за пољопривреду, прехрамбенуи индустрију и рурални развој изјавио је након састанка да је стање на терену изузетно тешко, јер је до сада евидентиерано око 400 жаришта.

 “Ми смо већ санирали стање на око 350 локација. Што се тиче Владе Републике Српске, настојали смо да реагујемо што хитније и што промптније. Прогласили смо ванредну ситуацију, брзо смо мијењали подзаконске акте. Исплатили смо три милиона КМ за 159 захтјева за обештећење, а одобрили смо и два милиона КМ за интервентно клање здравих свиња. Већ имамо око 4.000 покланих здравих свиња које су склоњене с терена. Настојимо да спасимо оно што се спасити може и да здраве свиње у класи иду у прераду. Чак смо и одступили од правила за око 15 одсто, тако да и свиње од 140 килограма иду на интервентно клање. Експертска радна група рјешава питање изналажења могућности да се прасад могу пећи на ражњу, да се могу клати уз поштовање биосигурносних мјера. Ситуација је изузетно озбиљна, али ми настојимо да ублажимо, колико можемо, штету у свињогојству. Обратили смо се и Парламентарној скупштини БиХ, како би се са нивоа БиХ или из европских фондова пронашао новац за санирање штете од суперћелијске олује и свињске куге свиња”, истакао је Лалић, нагласивши да ће бити уважени захтјеви пољопривредних произвођача, фармера, повртлара и воћара који су претрпјели највеће штете у овој години.



Афричка куга свиња, каже Лалић, постаје европски и глобални проблем. Ресорно министарство ће настојати да за наредну годину планира око 70 одсто средстава за занављање фарми свиња и за спашавање свињогојства.

Умјесто очекиваних најмање око 300 фармера, како је изјавио градоначелник Петровић, на састанак је дошло свега њих шездесетак.

“Ово је слика и прилика заинтересованости за ову тему. Од 313 домаћина, код којих је регистровано присуство вируса афричке куге свиња, дошло је њих шездесетак. Питам јавно, гдје су они данас овдје, за критику, похвалу, подношење конструктивних приједлога. Овако слаб одзив говори да је стање на терену задовољавајуће. Не пада ми на памет да након овако слабог одзива учиним било шта више у односу на законом прописане ингеренције Градске управе. Умјесто бунта, протеста, испољавања грађанске непослушности, видимо да је људима све потаман. Нека се у том случају за сва питања убудуће обраћају Министарству пољопривреде”, изјавио је, видно резигниран, градоначелник Петровић, нагласивши да је и лично спреман да учествује у блокади саобраћајница тракторима или да учествује на протестима испред Градског аграрног фонда како би се деблокирао рад Фонда на чијем рачуну се налазе два милиона КМ.

Са овог састанка упућен је позив министру пољопривреде Сави Минићу и Сташи Кошарцу, министру Министарства спољне трговине и економских односа,  да дођу у Бијељину, заједно са представницима Канцеларије за ветеринарство БиХ, и да коначно  расправе сва спорна питања око непостојања озбиљне контроле увозамеса и животиња и несинхронизације међу надлежним државним службама и установама.

(Семберија Инфо)