Откупна цијена дувана већа за 40 одсто; Због суше прва берба у Семберији не обећава :: Semberija INFO ::

 

Откупна цијена дувана већа за 40 одсто; Због суше прва берба у Семберији не обећава



Недостатак радне снаге све већи је проблем и произвођачима дувана. Уз то, прве бербе дувана у Семберији не обећавају. Не буде ли ускоро обилнијих падавина, суша би могла да "обере" и половину рода. У Посавини је стање боље. Могуће је наводњавање, а киша је пала у критичној фази развоја, па се очекује бољи принос. Превише влаге у вријеме садње, а суша у периоду раста дувана узима данак. Биљке су у стадијуму од 10 до 12 листова, а за нормалан развој требало би да имају 22 листа. Док чекају кишу, произвођачи дувана боре се са амброзијом за коју је, кажу, најбољи лијек мотика. Проблем је што је све мање оних који су спремни да се лате овог посла.

- Млади неће, стари не могу да раде. Углавном, све је теже наћи раднике - каже Никола Кићић из Љељенче. Већина сезонаца има радни стаж преко двије деценије, а ове године, истичу, дневница износи око 60 марака. За сада је неизвјесно да ли ће 100 коопераната испунити план откупа предузећа "Дуван" из Бијељине које кредитира производњу.  Било је година када је исто били тешки услови, али се до јесени зна поправити. Надамо се да ће тако бити и ове године и да ћемо бити барем близу плана од 370 тона дувана - истиче директор предузећа Чедо Готовчевић.

​Због касније бербе дувана постоји могућност да планирани откуп, који би требало да почне 14. августа, буде одгођен за седам дана. Откупна цијена већа је за 40 одсто, повећани су и подстицаји, па ће просјечна цијена по килограму сувог листа бити пет марака. Зарада, међутим, зависи од времена. Очи семберских произвођача који немају могућност да наводњавају упрте су у небо - ако не буде кише неће бити ни очекиваног приноса од 170 до 200 килограма по дунуму.


РТРС